Изстрелването бе проведено тази нощ в 01:49 ч. българско време

...
Изстрелването бе проведено тази нощ в 01:49 ч. българско време
Коментари Харесай

УСПЕХ: Рокет Лаб за пръв път прихвана степен на ракета посредством хеликоптер след безпроблемно изстрелване на спътници!

Изстрелването бе извършено тази нощ в 01:49 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия, като на борда на носителя се намираха общо 34 спътника. Освобождаването на всички спътници в техните целеви орбити бе наред, с което главната задача приключи. Но вниманието на феновете бе ориентирано към това, което трябваше да бъде свършено за пръв път – а точно прихващането на спускащата се първа степен на ракетата “Електрон ” чрез хеликоптер. 

Основаната от Питър Бек компания Рокет Лаб разчита на друга тактика спрямо компанията СпейсЕкс на Илон Мъск. Мъсковите ракети “Фалкън 9 ” са тежкотоварни – тяхната оптималната товароподемност е 22 тона потребен товар до околоземна орбита. Това прави допустимо част от горивото да се заделя за връщането – и фактически първите степени съумяват да кацнат чрез личните си ракетни мотори на суша или платформа в океана. Но “Електрон ” е лекотоварен притежател – една ракета може да извежда в околоземна орбита едвам 300 кг потребен товар. 

Фактически Бек смяташе, че във възвръщаемостта няма никакъв смисъл. Едно време той се кълнеше, че в никакъв случай няма да прави като Мъск. Но многочислените триумфи на СпейсЕкс го накараха да си промени мнението. 

“Аз считам, че всеки, който не основава възвръщаеми ракети в настояще време действително прави артикул, който е задънена улица. Просто е явно, че това е фундаментален метод, който би трябвало да бъде внедрен от първия ден ”, съобщи Бек пред публицисти през 2021 година.

Но връщането на лекотоварни ракети като “Електрон ” чрез заделянето на гориво и личните си мотори не е на практика изпълнимо. Затова Рокет Лаб разчита на типичен метод – втурване чрез парашут, като концепцията на компанията е спускащата се степен да бъде прихваната чрез хеликоптер. 

“Страхотно прихващане от екипа по възвръщаемост, даже не мога да ви опиша какъв брой е мъчно това и че водачите го реализираха ”, написа Бек в Туитър. “Те в действителност освободиха степента скоро по-късно, тъй като не бяха удовлетворени по какъв начин тя летеше, само че това не е проблем, ракетата се приводни безвредно и корабът в този момент я товари ”.

Рокет Лаб строи и по-голяма ракета, наречена “Неутрон ”. Нейната първа степен ще може да каца по същия метод, по който го вършат степените на “Фалкън 9 ” и се чака ракетата да е в положение да извършва пилотирани галактически задачи. 

Видеозапис от полета – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР