Изследванията показват, че няма значение само какво ядете, но и

...
Изследванията показват, че няма значение само какво ядете, но и
Коментари Харесай

Храните, които можем да ядем късно вечер

Изследванията демонстрират, че няма значение единствено какво ядете, само че и по кое време ядете. Късното вечерно хранене е обвързвано с по-високи равнища на затлъстяване, даже когато всички други фактори са под надзор.

Нина Вуйович, откривател в Програмата за здравна хронобиология в Brigham and Women’s Hospital, оказва помощ в ръководенето на едно такова изследване по тематиката.

" Открихме, че по-късното хранене въздейства на метода, по който изгаряме калории и метода, по който съхраняваме мазнини “, споделя тя пред Harvard Health Publishing през 2022 година

И по този начин, какво е разрешено да си похапнете, в случай че се окажете гладни късно вечер? Има единствено две храни, които може ядете през нощта и които няма да повлияят негативно на вашето тегло и здраве.

По принцип е най-добре да избягвате яденето късно вечерта. 

Проучването на Вуйович е открило, че храненето по-късно вечерта може да има забележителен резултат върху глада заради това по какъв начин влияе върху регулиращите апетита хормони лептин и грелин. По-специално, нейният екип е схванал, че равнищата на хормона лептин, който алармира за задоволеност след хранене, понижава, откакто ядете късно вечерта.

Вечерното хранене може също да промени секрецията на хормоните на щитовидната жлеза. Това води до наддаване на тегло и въздейства отрицателно на съня.

Все отново, в случай че доста Ви се желае, има някои храни, които може да си позволите в късните часове на деня. 

Ядките са идеална храна за преди лягане 

Ако планирате да похапвате късно, може да изядете дребна шепа ядки, по-специално бадеми, ядки от макадамия или лешници. Всички те са страхотни, тъй като са богати на протеини и засищащи мазнини, тъй че няма да сте гладни преди лягане.

Според Mayo Clinic има няколко метода, по които включването на ядки в ежедневната диета въздейства позитивно на здравето. Изследванията са безапелационни, че ядките понижават равнищата на инфектиране, обвързвано със сърдечни болести и диабет.

Ядките също по този начин са потребни за здравето на артериите, понижават риска от формиране на кръвни съсиреци, понижат риска от хипертония и равнищата на " неприятния холестерол “. 

Семената също са здравословна алтернатива за вечерно ядене

Семената са чудесна храна преди лягане. Те са сходни на ядките по своите хранителни характерности – съдържат доста фибри, здравословни мазнини, протеини, витамин и други

Сусамовият тахан и слънчогледовите семки са изключително потребни, защото са извънредно богати на минерали, които подкрепят положителния сън.

Но несъмнено, би трябвало да внимавате с размера на порциите. Ако не прекалявате с тях, може да се насладите на тези богати на хранителни субстанции артикули, без да надвишавате здравословния дневен банкет на калории, написа lekuva.net.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР