Изследвания показват, че хирургическите корекции на лицето, особено когато са

...
Изследвания показват, че хирургическите корекции на лицето, особено когато са
Коментари Харесай

Как ботоксът влияе на нашите емоции

Изследвания демонстрират, че хирургическите корекции на лицето, изключително когато са рискови, освен пречат на близките да разчитат възприятията ни, само че и въздействат на личните ни страсти.

" С ботокс и с по този начин наречените филъри можете да измененията както позитивните, по този начин и негативните страсти. След няколко пластични опирации по лицето опцията за изложение на страсти отслабва “, споделя пред АРД немският психиатър Тилман Крюгер. В Медицинския университет в Хановер той изследва резултата от потреблението на ботулинов токсин, прочут още като ботокс.

Обратната връзка сред мозъка и лицевите мускули

Причината за този резултат вероятно е в неналичието на противоположна връзка сред лицевите мускули и мозъка, се твърди в една от теориите по въпроса. С мимиките си ние реагираме несъзнателно на измененията в околната среда – като правим дребни или по-големи придвижвания на лицето. " По този метод укрепваме страстта, която показваме, когато сме доста щастливи или пък доста тъжни и обезпокоени ", споделя Крюгер.

Ефектът може да бъде провокиран и изкуствено, да вземем за пример посредством напъване на лицевата мускулатура. Ако задържите с устни молив, подложен напречно на устата, това ще повдигне нагоре ъгълчетата на устните и лицето ще наподобява по този начин, като че ли се усмихва. Макар този резултат да няма нищо общо с същинска усмивка, възприятията могат да бъдат позитивно повлияни по този метод, тъй като мозъкът ни интерпретира придвижването на мускулите като действителна страст.

Ботоксът блокира същинската усмивка

По същия метод процедурите за лице, които сковават лицевите мускули, могат да отслабят страстите - да вземем за пример в случай че вследствие на нашествието, лицето е станало прекомерно сковано, споделя Крюгер. Защото по този метод същинската усмивка, при която ъгълчетата на устните се повдигат нагоре, а очите се присвиват, към този момент не е допустима. Инжектирането на ботокс към очите сковава мускулатурата в този сектор от лицето и прави неосъществим естествения израз на лицето при усмивка или смях.

Но парализиращият резултат на ботокса може да се употребява и в медицината. Тилман Крюгер и негови сътрудници откриват посредством проучвания, че лекуването с ботокс може да помогне за облекчение на признаците на меланхолия. Миналата година учените разгласиха резултатите от изследване, съгласно което лекуването може да помогне и на хората, които страдат от гранично личностно разстройство, защото с негова помощ могат да се подтиснат мощните отрицателни усеща, които болните постоянно изпитват.

Корекция на клепачитеСнимка: picture-alliance/dpa/U. Anspach

В случая евентуално става дума за същия резултат - стопира се връзката сред лицевите мускули и мозъка. Ако ботоксът се инжектира в мускулите сред веждите, така наречен гневна гънка може да се изглади. Това освен отпуска лицевите мускули, само че и кара пациентите да се усещат по-добре, споделя психиатърът.

Промени в мозъка

Не е изрично потвърдено, че точно изчезналата противоположна връзка с мозъка е повода за това, че слагането на ботокс оказва помощ на хора с депресии и други душевен нарушавания. Но има индикации, че ботоксът въздейства на процесите на преправяне на страстите в мозъка.

Провеждани са да вземем за пример опити с мишки, които демонстрират подобен резултат. Макар точната причина за това да не е изяснена, се счита за потвърдено, че ботоксът може да въздейства на страстите, споделя психиатърът Тилман Крюгер. " Затова  в лекциите си постоянно споделям: внимавайте какво вършиме по лицето си. То постоянно може да окаже влияние върху душeвността и страстите. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР