Изследователската лаборатория OpenAI, която стои зад изключително популярния чатбот ChatGPT,

...
Изследователската лаборатория OpenAI, която стои зад изключително популярния чатбот ChatGPT,
Коментари Харесай

Създателят на ChatGPT преговаря с инвеститори при оценка от $29 млрд.

Изследователската лаборатория OpenAI, която стои зад извънредно известния чатбот ChatGPT, води договаряния за продажба на акциите си в договорка, която прави оценка компанията на към 29 милиарда $, настояват източници на Wall Street Journal
Това би направило OpenAI една от най-ценните в Съединени американски щати стартъп компании, макар че генерира малко доходи.
Преговори за закупуване на акциите водят фондовете за рисков капитал Thrive Capital и Founders Fund настояват източниците на WSJ. Предложението евентуално е за най-малко 300 млн. $ за каузи на OpenAI, споделят те. 
Сделката е структурирана като търгово предложение, като по този начин вложителите могат да купуват акции и от други съществуващи акционери като чиновници да вземем за пример.
Новата договорка ще удвои оценката на OpenAI по отношение на предходното търгово предложение от 2021 година, когато тя беше към 14 милиарда $, оповестява още WSJ. 

OpenAI към този момент осъществя десетки милиони долари доходи от продажбата на собствен програмен продукт за Изкуствен разсъдък на разработчици, само че някои вложители показаха песимизъм, че компанията би могла да генерира значими търговски доходи от тази технология.
Окончателна договорка не е реализирана и изискванията могат да се трансформират, споделят източниците на WSJ, a oт OpenAI са отказали коментар за медията.
Серията от артикули, употребяващи изкуствен интелект, които OpenAI пусна предходната година, привлякоха голямо внимание - измежду тях е и програмата за генериране на изображения Dall-E 2, напомня WSJ. 

Ако търговото предложение се реализира при тази оценка, OpenAI ще бъде един от дребното стартъпи, съумели да наберат вложения при по-висока оценка на пазара на непубличните компании, където вложителите се отдръпнаха от нови покупко-продажби поради миналогодишния погром при обществените софтуерни компании.
Microsoft Corp. също е в напреднали договаряния за увеличение на вложенията си в OpenAI, оповестява WSJ. През 2019 година Microsoft влага 1 милиарда $ в OpenAI и стана желан сътрудник за комерсиализиране на новите технологии посредством услуги като търсачката Bing и приложението за дизайн Microsoft Design.
OpenAI, ръководена от софтуерния вложител Сам Алтман, е учредена като организация с нестопанска цел през 2015 година, с цел да организира проучвания за изкуствен интелект в интерес на човечеството. Сред първичните ѝ поддръжници бяха основният изпълнителен шеф на Tesla Inc. Илон Мъск, съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман и самият Алтман.
Под управлението на Алтман OpenAI сътвори комерсиално поделение през 2019 година, с цел да може по-лесно да набира пари за финансиране на изчислителната мощ, нужна за образование на логаритмите. То предприе по-различен метод и даде по-бърз обществен достъп до своите AI модели, за разлика от по-големите съперници като Гугъл на Alphabet Inc., която досега е разпространявала по-малко технологията си частично заради етични опасения.
Трафикът в ChatGPT платформата, на която потребителите получават прилични отговори на обичайно комплицирани запитвания, мина един милион консуматори няколко дни след старта си на 30 ноември.  Анализатори на промишлеността оповестиха инструмента за огромен софтуерен пробив и евентуална опция на актуалните търсачки в бъдеще, макар че самият Алтман признава, че ChatGPT постоянно прави в действителност неточности.

OpenAI се надява един ден да реализира това, което откривателите на AI назовават " неестествен общ разсъдък " или технология, която може изцяло да доближи интелигентността и опциите на хората.  Алтман е казвал преди, че OpenAI няма за цел да бъде добита или да стане обществена, което означаваше, че вложителите в нея биха могли да осребряват дяловете си единствено посредством вторични продажби на акции.
Той неотдавна съобщи, че компанията скоро ще може да генерира до 1 милиард $ годишни доходи, като таксува потребителите и бизнеса, ползващи нейните артикули.
Предишните вложители в OpenAI включват Khosla Ventures и хедж фонда Tiger Global Management, настояват източниците на WSJ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР