Изследователи са подмладили клетките на кожата на 53-годишна жена, така

...
Изследователи са подмладили клетките на кожата на 53-годишна жена, така
Коментари Харесай

Подмладиха човешки кожни клетки с 30 години

Изследователи са подмладили клетките на кожата на 53-годишна жена, тъй че те да подхождат на тези на 23-годишна, заяви BBC News.

Учените от университета на Кембридж считат, че могат да създадат същото и с други тъкани в тялото.

Крайната цел е да се разработят лекувания за свързани с възрастта болести като диабет, заболявания на сърцето, неврологични разстройства.

Технологията е основана върху техниките, употребявани за основаването на клонираната овца Доли преди повече от 25 години.

Ръководителят на екипа професор Волф Райк се надява, че техниката в последна сметка може да бъде употребена, с цел да бъдат поддържани хората по-здрави за по-дълго време, до момента в който остаряват.

" Мечтаехме за сходно нещо. Много постоянно срещани заболявания се утежняват с възрастта и мисълта да помогнем на хората по този метод е супер вълнуваща ", сподели той.

Проф. Райк обаче акцентира, че трудът им, оповестен в списание iLife, е на доста ранен стадий. Той добавя, че би трябвало да се преодолеят няколко научни казуса, преди да се премине от лабораторията към клиниката. Райк обаче счита, че демонстрирането за първи път, че подмладяването на клетките е допустимо, е значима стъпка напред.

Техниката, употребена за основаването на Доли, е опростена през 2006 година Новият способ, наименуван IPS (индуцирани плурипотентни стволови клетки) включва прибавяне на химикали към възрастни кафези за към 50 дни. Това води до генетични промени, които трансформират възрастните кафези в стволови.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР