Изследователи, работещи в проекта ATLAS, съобщиха, че са открили 12

...
Изследователи, работещи в проекта ATLAS, съобщиха, че са открили 12
Коментари Харесай

Проектът ATLAS откри 12 нови вида морски създания

Изследователи, работещи в плана ATLAS, оповестиха, че са разкрили 12 типа морски създания, нови за науката. Подводният план, финансиран от Европейски Съюз, в продължение на пет години е направил 45 проучвателен експедиции, които са присъединили работата на над 80 учени и студенти доброволци.

Мисията на плана беше да изследва Северния Атлантик - водата, морското дъно, теченията и най-много съществата, които живеят там. Изследователи от 13 страни взеха присъединяване в плана и започнаха да преглеждат настойчиво измененията, които се случват в океана.

Първоначалната цел на екипа беше да картографира дълбоките води край крайбрежията на Европа, Съединени американски щати и Канада. Оказа се, че откривателите са насочили по-голямата част от напъните си към 12 съответни места в дълбоката част на Атлантическия океан. Повечето проучвания са извършени благодарение на подводни роботи. В допълнение към 12-те нови типа, открити от екипа, те са разкрили и 35 типа създания, живеещи в региони, където преди този момент не е било известно, че има живот.

В заключението на плана членовете на екипа оповестиха, че макар дългите им старания към момента се знае повече за повърхността на Луната и Марс, в сравнение с за дълбоките океани тук на Земята.

Предишни проучвания демонстрират, че в допълнение към повишението на температурите заради световното стопляне, газовете покачват и киселинността в океана. Изследователите от ATLAS откриват, че сходно подкисляване нападна основите на кораловите рифове и предвиждат, че доста дълбоководни местообитания ще се срутят през идващия век. Те също по този начин откриват, че теченията в Атлантическия океан се забавят, което води до смяна на моделите на времето и спомагателни разстройства в сензитивните екосистеми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР