Изследователи от Университета Вагенинген в Холандия са произвели култури в

...
Изследователи от Университета Вагенинген в Холандия са произвели култури в
Коментари Харесай

Почвата на Луната и на Марс ще позволи отглеждането на храни

Изследователи от Университета Вагенинген в Холандия са произвели култури в симулация на почви от Марс и Луната, създадени от НАСА. Изследването поддържа концепцията, че освен би било допустимо да се отглежда храна на Марс и Луната, с цел да се хранят бъдещите заселници, само че може и да се получат жизнеспособни семена от култури, отглеждани там.

Вигер Вамелинк и неговите сътрудници от Университета Вагенинген (Wageningen), отглеждат 10 разнообразни култури, измежду които култивиран кресон, домати, репички, ръж, киноа, спанак, чесън, грах и праз. Изследователите симулираха свойствата на лунния и марсианския реголит и „ естествената “ почва (саксийната почва от Земята) като контрола.

Девет от десетте засети култури порастват добре и от тях се берат елементи годни за храна. Спанакът е изключението. Общото произвеждане на биомаса е било най-високо за контролната почва от Земята, а покрай нея е бил резултата от почвения симулатор на Марс. И двата доста се разграничават от симулатора на Луната. Семената, създадени от три типа (репичка, ръж и култивиран крес), са били тествани и сполучливо покълват.

Статията „ Растежът на културите и жизнеспособността на семената на почвата на симулатори на Марс и Луна “ от Вамелинк и сътрудниците му е оповестена в списанието De Gruyter, Open Agriculture.

„ Бяхме разчувствани, когато видяхме, че първите домати, отглеждани в миналото на симулатора на почвата на Марс, стават червени. Това значи, че е направена идната стъпка към устойчива затворена земеделска екосистема “, споделя Вигер Вамелинк

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР