Изследователи от Университета на Пенсилвания са разработили нов компютърен чип,

...
Изследователи от Университета на Пенсилвания са разработили нов компютърен чип,
Коментари Харесай

Американски учени разработиха чип, който не може да бъде хакнат, и който работи със светлина

Изследователи от Университета на Пенсилвания са създали нов компютърен чип, който се зарежда със светлина вместо с електричество, и който не може да бъде хакнат. Това би могло да усъвършенства образованието на модели с ) посредством възстановяване на скоростта на предаване на данни и по-ефективно понижаване на количеството употребявана електрическа енергия.

Днес човечеството построява екзамащабни суперкомпютри, които могат да правят квинтилиони калкулации в секунда. И макар, че мащабът на изчисленията се е нараснал. Компютърните технологии към момента работят на правилата, които са били употребявани за първи път през 60-те години на предишния век.

Изследователите работят и върху създаването на изчислителни системи, учредени на квантовата механика. Но тези компютри са на години разстояние от това да станат необятно налични.

Чип, който се зарежда посредством светлина, а не с електричество

Екипът, управителен от Надер Енгата (професор в Училището по инженерни и приложни науки към Университета на Пенсилвания) е създал силициево-фотоничен (SiPh) чип, който може да прави математически калкулации благодарение на светлина. Екипът се е спрял на светлината, защото тя е най-бързото средство за транспорт на данни, познато на човечеството. Същевременно потреблението на необятно публикуван силиций подсигурява, че технологията може да бъде мащабирана бързо.

Целта на откривателите е била да разработят чип, който да може да прави векторно-матрични умножения.

Това е постоянно срещано математическо пресмятане. A системата ще може да се употребява необятно при създаването и действието на невронни мрежи, които са от решаващо значение при създаването на архитектура за зареждане на ИИ-моделите, разработвани през днешния ден.

Тъй като чипът е силициев, откривателите биха могли да измислят напълно нов развой на произвеждане. Вместо това обаче, те са понижили височината на чипа в избрани области, с цел да управляват по какъв начин светлината се популяризира вътре.

По-широкият чип разрешава на светлината да се разсейва през него. Все отново, контролирайки измененията във височината, изследователският екип подсигурява, че светлината вътре в чипа се движи единствено по права линия.

Чипът е подготвен за всеобщо произвеждане

Изследователите се обръщат към комерсиална леярна, с цел да изработят своите SiPh чипове. Тъй като леярната може да проектира единствено чипове с размери, съществуващи сега на пазара, дизайнът на чипа е трябвало да бъде надлежно модифициран. Той е подготвен за внедряване незабавно.

Фируз Афлатуни (доцент по електротехника и редовно инженерство в университета), който също взе участие в проучването съобщи, че техните чипове могат да заменят графичните процесори (GPU), които фирмите употребяват за образование и систематизиране на ИИ-моделите си. Доцентът предлага платформата SiPh да служи като допълнение към съществуващата инфраструктура, употребена от фирмите, занимаващи се с изкуствен интелект.

В допълнение към по-бързото осъществяване на калкулации и с по-малка консумация на електрическа енергия, SiPh чиповете могат да решат и проблемите, свързани с поверителността на данните. Тъй като чипът може да прави голям брой паралелни калкулации, не е належащо информацията да се съхранява в работна памет, до момента в който се правят изчисленията.

Накратко, чипът не може да бъде хакнат

„ Никой не може да хакне несъществуваща памет, с цел да получи достъп до вашата информация. “

добавя Афлатуни

Резултатите от проучването са оповестени през днешния ден в списание Nature Photonics.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР