Изследователи от БАН подготвят дигитална кулинарна езикова карта на България,

...
Изследователи от БАН подготвят дигитална кулинарна езикова карта на България,
Коментари Харесай

Готвят цифрова кулинарна езикова карта на България

Изследователи от Българска академия на науките приготвят цифрова кулинарна езикова карта на България, с която присъщи особености на българските диалекти се оглеждат в обичайни за съответния район предписания за ястия и питиета.

Подобна кулинарна карта не е правена до момента в лингвистичен аспект, посочи в изявление за БНР ръководителят на плана доцент доктор Ана Кочева. Тя уточни, че са правени редица карти, измежду които най-съществен е Българският диалектен атлас.

„ Но тази карта няма разговор, тъй като тя ще бъде лингвистична, т.е. диалектна, само че ще покаже присъщите особености освен на диалектите, само че и това, което е съхранено от старите, обичайни български храни. Тоест, ще създадем едно кулинарно райониране в лингвистичен аспект. “

Кулинарната карта ще бъде интерактивна и ще съдържа освен тон като досегашните, само че през филмчета ще демонстрира технологията на подготвяне на съответната храна. Във видеата локални хора демонстрират по какъв начин се подготвя блюдото в достоверна среда и на достоверния акцент.

Учените се надяват картата да бъде принос в проучването освен на българската кулинарна терминология, само че и във възраждането на практиката да се подготвят достоверни ястия. „ Кулинарният ни мироглед в този момент по този начин се е разширил, че, обичайки непознатите ястия и предписания, сме не запомнили родното. Искаме да обърнем взор обратно и да забележим с какво са се хранели нашите предшественици “, означи доцент Кочева. По думите й, в резултатите от плана има доста изненади.

Проектът е почнал при започване на годината, само че в този момент, през лятото, се вършат най-интензивните теренни изследвания, като се обхождат значими в лингвистично отношение региони. „ Откриваме неподозирани български ястия, които не желаеме да останат в забвение “, разяснява Ана Кочева. "Ориентирали сме се към тези говорни области, които са архаични и забавни в езиково отношение. "

Първата теренна експедиция е била в Ловешко-Троянския край. От този район е да вземем за пример сватбарското жито. „ Българинът постоянно свързва житото с траурни мотиви. Не, в този регион сватбарското жито се подготвя и предлага при доста радостни празници – сватби, кръщенета, войнишки изпращания. То се подготвя доста комплицирано в продължение на два дни. “

Освен в Троянския край, до момента учените са събирали данни за проучването в Пиринския край – в Банско, с емблематичните му езикови особености. В кулинарно отношение доцент Кочева даде образец с полейник – локално тестено произведение, което се залива с мазнината от разтопени свински дреболии.

В Якоруда за записали по какъв начин се вършат гаргалета – десерт, присъщ единствено за този район и наподобяващ грис халва, само че с богата сиропирана заливка.

Освен върху Мизия, Тракия и Македония, учените от Българска академия на науките възнамеряват проучването да се разпростре и върху старите исторически диаспори: да вземем за пример Бесарабия и Банат.

От няколко години се работи и по Български диалектен кулинарен речник, добави доцент Ана Кочева, съгласно която новият план „ Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия “ се вписва в досегашните направления на научните проучвания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР