Потребителите се нуждаят от силни мотиви, за да изберат ремонта

...
Потребителите се нуждаят от силни мотиви, за да изберат ремонта
Коментари Харесай

„Ние, потребителите“: Ремонт удължава гаранцията на уредите с 12 месеца

Потребителите се нуждаят от мощни претекстове , с цел да изберат ремонта като средство за решение на проблем с дефектна стока и в същото време – от гаранция, че правата им ще останат оптимално предпазени . Това сподели Габриела Руменова от „ Ние, потребителите “ по Радио „ Фокус “ във връзка утвърдената от Съвета на Европейския съюз нова инструкция за правата на потребителите и в подтекста на актуалните евроизбори.

Един подобен претекст е удължаването на законовата гаранция от до един месец на 12 месеца , както планува Директивата за поощряване на ремонта на развалени или дефектни артикули.

Руменова изясни, че новият нормативен акт идва, с цел да запълни вакуума , който се основава от към този момент съществуващите Регламент за екопроектирането на устойчиви артикули и Директива за даването на повече права на потребителите в подтекста на екологичния преход. Новият нормативен акт преглежда аспект, който те не засягат – повода поправката да не е измежду най-предпочитаните разновидности за решение на претенция .

„ За да бъдат оптимално предпазени ползите на потребителите, се резервират и останалите благоприятни условия – подмяна или повреждане на договорката и връщане на парите, когато ремонтът не е рентабилно решение. “, акцентира тя.

„ Целта е да се промени потребителското държание в посока да се понижи нездравословното влияние върху околната среда и да се пестят запаси, само че не и за сметка на обективни решения и при опазване на до момента настоящите права на потребителите, включително и тези за качеството на стоките и гаранционната отговорност “ , разяснява специалистът. Новата инструкция би трябвало да е от изгода за всички участници в пазарните процеси. Производителите ще основават по-дълготрайни, лесни за ремонт и преработване артикули, което е добре и за потребителите.

„ Улесняването на ремонта касае, както дизайна, по този начин и обезпечаването на аварийни елементи дълго във времето след стартирането на даден модел на пазара. Потребителите се сблъскват и с този проблем – част от тях желаят да изберат ремонт, само че откриват, че няма аварийни елементи или сервизи за осъществяването на поправката “, изясни Руменова и осведоми още, че новите правила плануват поддържането на европейска онлайн платформа , от която потребителите елементарно да откриват сервизите в най-голяма непосредственост до тях и да употребяват услугите им и след приключването на законовата гаранция на уредите.

„ Има условие и за един, въпреки доброволен формуляр, който производителите да дават на потребителите – с ясна информация за процеса на ремонт, крайните периоди, цените и така нататък “ , добави тя.

Предстои директивата да бъде подписана от ръководителите на новия Европейски парламент и на Съвета . 20 дни след нейното издание в Официалния вестник на Европейски Съюз ще има двугодишен интервал, в които страните членки ще би трябвало да я транспонират в националните си законодателства.

Други потребителски тематики, по които новият Европейски парламент ще би трябвало да продължи работата на предходния, са свързани още с намаляването на опаковките, на питателните боклуци и на нездравословните за околната среда рискови субстанции, както и на резултатите от „ бързата мода “ и други

Стартира спешният ремонт на „ Дунав мост “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР