Изследователи научиха косатка да повтарят звуци, произнасяни от човек. Морският

...
Изследователи научиха косатка да повтарят звуци, произнасяни от човек. Морският
Коментари Харесай

Научиха косатка да казва "здравей"

Изследователи научиха косатка да повтарят звуци, произнасяни от човек. Морският бозайник може да произнася звуци, сходни думи като "hello " ( "здравей "), "bye-bye " ( "довиждане "), "one " ( "едно "), "two " ( "две ") и "three " ( "три "), написа nauka.offnews.bg.

Резултатите на работата с животните са изложени в публикация в списание Proceedings of the Royal Society B.

Някои животни могат сполучливо да имитират човешката тирада. Най-добри имитатори, несъмнено, са папагалите. Но в новото проучване биолозите образоваха на сходно държание един непредвиден бозайник - косатка (Orcinus orca). Една 14-годишна женска на име Уики от аквапарка Marineland (Антиб, Франция) се научи да произнася няколко думи на британски. Преди това тя се научава на командата "повторете това ", което е употребявано, апропо, с цел да научи по какъв начин да стартира да се пръска вода във въздуха по образеца на друга косатка.

След това й давали да чуе разнообразни звуци: пет гласа на други косатки и шест изречения, произнесени от треньора й. Във всички опити Уики дава отговор, пробвайки се да копира това, което чува. Понякога е стигала до 17 опита за повтаряне, само че в четири случая тя съумява да възпроизведе звуците, в това число "hello " и "one, two, three ". Авторите означават, че повторението не значи, че животното схваща смисъла на изговорената дума, защото в границите на този опит от косатката се изисквало единствено да повтаря.

В природата косатките живеят в дребни сплотени групи, всяка от които има собствен "диалект ". Учените допускат, че способността да се научават на нови звуци е основно умеене, което им разрешава да поддържат връзка и взаимодействат между тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР