„Изразяваме категоричната си позиция, че не подкрепяме решението за вдигане

...
„Изразяваме категоричната си позиция, че не подкрепяме решението за вдигане
Коментари Харесай

IT организации се обявиха срещу вдигането на максималния осигурителен праг

„ Изразяваме безапелационната си позиция, че не поддържаме решението за повдигане на оптималния застрахователен предел на 3400 лева от 1 април 2022 година и в нито един миг не сме изразявали единодушие с това.

Смятаме, че преди да се взимат толкоз значими решения, които засягат директно високотехнологичната промишленост, е редно те да се разискват с сектора авансово, а не разговорът да започва постфактум с упованието бизнесът да валидира към този момент взето решение от държавното управление. “ Това се споделя в позиция по Бюджет 2022 на водещите браншови организации в региона на високите технологии.

Ето цялостния текст на позицията:

П О З И Ц И Я по Бюджет 2022 на водещите браншови организации

в региона на високите технологии

Относно: гласувания на второ четене в Народното събрание Закон за бюджета на Република България за 2022 година

Във връзка с признатия Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година ние, представителите на водещите браншови асоциации в региона на високите технологии - Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по осведомителни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " /ИКТ Клъстер/ и Българска работодателска асоциация новаторски технологии /БРАИТ/, показваме безапелационната си позиция, че не поддържаме решението за повдигане на оптималния застрахователен предел на 3400 лева от 1 април 2022 година и в нито един миг не сме изразявали единодушие с това.

Смятаме, че преди да се взимат толкоз значими решения, които засягат директно високотехнологичната промишленост, е редно те да се разискват с сектора авансово, а не разговорът да започва постфактум с упованието бизнесът да валидира към този момент взето решение от държавното управление.

Въпреки че нарастването на оптималния застрахователен приход за следващ път се прави без разбор, без оценка на въздействието и без никаква смяна в качеството на обществените услуги, за които ще се заплаща повече, ние ще продължим присъединяване си в разговора за разработване на предвидим механизъм за пресмятане на оптималния застрахователен приход в бъдеще.

Продължаваме да сме неотстъпчиви в настояването си да стартират съществени промени, свързани с реализиране на по-висок растеж на стопанската система и повишение на приходите на работещите, надлежно и повишение на приходите в хазната. От основно значение е, също по този начин, по-голяма част от бизнеса да заплаща правилно своите налози и осигуровки, по образеца на фирмите от сферата на осведомителните технологии, бранш, който е безспорен знак на цялостна бистрота на приходите и разноските.

Ние потвърдено умеем да влагаме, влагаме доста по-добре от държавната администрация в развиване, откриване на нови и добре платени работни места. Развитие, което носи повече доходи, налози и благоприятни условия те да бъдат употребявани за обществени действия. Очакваме със взаимни старания да реализираме:

- Привличане на висококвалифицирани експерти и поддръжка за споразумяване на статута на фамилиите им. Подкрепа на задграничните студенти от трети страни, приключили в български висши учебни заведения, да получават по-лесно позволение за работа.

- Електронното ръководство и минимизиране потребността бизнеса и жителите да поддържат връзка онлайн с институциите.

- Образование, което да бъде приспособено към бързо изменящия се свят и пазар на труда. Насърчаване на НИРД.

- Осъвременяване на остарялото законодателство, касаещо бизнеса, (дистанционна работа, електронни трудови книжки и др.).

Бизнесът от промишленостите на знанието досега постоянно е бил правилен по отношение на своите отговорности към страната. Високотехнологичните компании образуват огромна част от междинната класа и оказват помощ за устойчивото развиване на българската стопанска система - в този момент повече от всеки път. Точно тези бизнеси са притегателна мощ за високообразован гений, за връщането на българи, образовани и осъществили се зад граница, както и за задгранични жители, които избират да продължат тук своето кариерно развиване, да основават фамилии и да построяват живота си.

Нашите компании са мотив за национална горделивост посредством своите новаторски решения, които оперират на световните пазари в условия на свободна конкуренция с целия свят. Те са посланиците, които брандират страната ни като привлекателно място за бизнес и нововъведения. Още повече, бизнесите от промишлеността не търсят дотации и финансова помощ от страната, а целеустремен разговор за бъдещето на България. Не е пресилено да се каже, че това бъдеще е въпрос на цивилизационен избор и ние разчитаме, че с актуалното българско държавно управление вършим еднакъв избор – цифрова, а не аналогова България.

Увеличаването на отговорностите към страната точно за високотехнологичния бранш, който обезпечава растежа, нововъведенията и цялостната цифровизация, е неприятен сигнал за бъдещето на българската стопанска система и устойчивостта на бранша, която молим да не се приема за даденост.

Асоциация за нововъведения, бизнес достижения, услуги и технологии /AIBEST/,

Българска асоциация по осведомителни технологии /БАИТ/,

Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/,

Българска стартъп асоциация /БЕСКО/,
Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " /ИКТ Клъстер/,

Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР