Израелският министър-председател Нетаняху призовава за депортиране на еритрейските бежанци, „размирници“

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че иска еритрейските бежанци и
Коментари Харесай

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че иска еритрейските бежанци и мигранти, замесени в жесток сблъсък в Тел Авив, да бъдат депортирани незабавно и е наредил план за премахване на всички от африканските мигранти в страната.

Забележките дойдоха ден след като кървавите протести на съперничещи си групи еритрейци в южната част на Тел Авив оставиха десетки ранени.

„Искаме сурови мерки срещу бунтовниците, включително незабавно депортиране на онези, които са участвали“, каза Нетаняху на специална министерска среща, свикана за справяне с последиците от насилието в неделя.

Той поиска министрите да му представят планове „за отстраняването на всички други незаконни проникнали лица“ и отбеляза в коментарите си, че Върховният съд отмени някои мерки, имащи за цел да принудят бежанците да напуснат.

Кореспондентът на Ал Джазира Пол Бренан, репортаж от Западен Йерусалим, каза, че политиците от двете страни на парламента са казали думата си по въпроса.

„Крайнодясната коалиция на правителството на Нетаняху изисква подстрекателите и тарторите да бъдат депортирани“, каза той, добавяйки, че коалицията обвинява Върховния съд за блокиране на опитите за депортиране на хора в миналото.

„Опозиционните членове на Кнесета казват, че последователните правителства не са успели да разберат този проблем и да се справят със ситуацията“, каза Бренан.

„В това има намесена политика“, отбеляза Бренан, добавяйки, че Нетаняху „явно иска да бъде видян, че прави нещо“.

По-рано в събота еритрейци – поддръжници и противници на правителството на Еритрея – се сблъскаха със строителен дървен материал, парчета метал и камъни, разбиха витрини и полицейски коли.

Израелската полиция в екипировка за борба с безредиците използва сълзотворен газ, шокови гранати и бойни патрони, докато полицаи на коне се опитваха да контролират протестиращите.

Съгласно международното право Израел не може принудително да изпраща мигранти обратно в страна, където животът или свободата им може да са изложени на риск.

Нетаняху каза в неделя, че не смята, че депортирането на поддръжници на еритрейското правителство би било проблем.

Бренан от Al Jazeera каза, че опозиционните парламентаристи са поставили под въпрос реакцията на Нетаняху на насилието, питайки го къде ще бъдат депортирани бежанците.

Около 25 000 африкански мигранти живеят в Израел, главно от Судан и Еритрея, които твърдят, че са избягали от конфликт или репресии.

Израел признава много малко лица за търсещи убежище, гледайки на тях предимно като на икономически мигранти и казва, че няма правно задължение да ги задържа.

Страната е опитала различни тактики, за да ги принуди да напуснат, включително изпращане на някои в отдалечен затвор, задържане на част от заплатите им, докато не се съгласят да напуснат страната, и предлагане на плащания в брой на тези, които се съгласят да се преместят в друг страна, някъде в Африка.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР