Израелският футболист Сагив Йехезкел беше изваден от игра и задържан

...
Израелският футболист Сагив Йехезкел беше изваден от игра и задържан
Коментари Харесай

Турция арестува футболист заради лента с надпис в солидарност с Израел

Израелският футболист Сагив Йехезкел беше изваден от игра и арестуван от турската полиция след мач на своя тим " Анталияспор " - и в този момент е разследван за " подбудителство на ненавист ".

Йехезкел означи изравнителен гол против " Трабзон " по време на мач от турското състезание в неделя. В същия ден се отбелязваха и 100 дни от против Израел.

Докато се радваше на попадението си, 28-годишният футболист сподели на телевизионна камера ръката си, на която се вижда превръзка с надпис " 100 дни - 7 октомври “. Текстът е съпроводен и с изображение на звездата на Давид - знак на юдаизма и на страната Израел.

Постъпката му предизвика фрапантна реакция от страна на турското държавно управление, което се пробва да играе дейна геополитическа роля в поддръжка на палестинската идея.

Йехезкел е бил неотложно арестуван за разпит, и ще бъде разследван за " обществено подбудителство на обществото към ненавист и неприязън ".

Случаят с ареста му провокира необятен интернационален отзив и мощен яд в Израел. Йехезкел играе и в израелския народен тим по футбол.

Israeli footballer detained in over gesture of solidarity with hostages

Sagiv Jehezkel showed a wristband inscribed at the match, " 100 days. October 7. " That was the day attacked, and the action was timed to coincide with demands for the release of Israeli…
— NEXTA (@nexta_tv)
Министърът на правораздаването на Турция Йълмаз Тунч дефинира държанието на футболиста като " грозни дейности, подкрепящи израелското кръвопролитие в Газа ".

Собственият му клуб " Анталияспор " заяви, че ще приключи контракта си с израелския състезател, защото той не ги е предизвестил за желанията си да направи политически жест по време на мача.

Турската футболна асоциация (ТФС) също назова държанието на Йехезкел " изцяло недопустимо ".

Йехезкел обаче отхвърля да е предизвикал към ненавист или принуждение. Той изяснява демонстрацията си с готовност да призове за мир.

" Аз не съм човек, който поддържа войната... в Газа има пленени израелски бойци. Аз съм човек, който счита, че този 100-дневен интервал би трябвало да завърши в този момент. Искам войната да завърши ", споделя той.

В Израел посрещнаха новината за следствието против Сагив Йехезкел с неразбиране.

" Това е Турция през 2024 година Турското държавно управление би трябвало да се засрами ", написа в Х някогашният израелски министър председател Нафтали Бенет, като назова ареста " необикновен ".

Welcome to Turkey’s Midnight Express.

This is unbelievable.

An Israeli football player, Sagiv Yehezkel, scored a goal for Antalyaspor, a Turkish team.

He made a gesture “100 ” for the Israelis who have been held hostage by Hamas for the past 100 days.

All hell broke loose:…
— Naftali Bennett נפתלי בנט (@naftalibennett)
След началото на войната в Газа дипломатическите връзки сред Израел и Турция са извънредно обтегнати.

От самото начало на спора Турция заема пропалестинска позиция. Когато на 17 октомври ракета удари болница в Газа, Турция побърза да упрекна Израел. Впоследствие се оказа, че става дума за несполучлив ракетен изстрел от страна на групировката “Палестински ислямски джихад “.

Ердоган неведнъж е заявявал пред кореспонденти, че счита Бенямин Нетаняху персонално виновен за възходящия брой на цивилните жертви в Ивицата Газа.

През последните седмици турският президент стигна даже по-далеч в реториката си, като назова Нетаняху " касапинът на Газа " и го съпостави с Адолф Хитлер.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР