Израелските сили започнаха нова операция срещу терористичната организация Хамас. В

...
Израелските сили започнаха нова операция срещу терористичната организация Хамас. В
Коментари Харесай

Израел влезе в най-голямата болница в Газа. Твърди, че е щаб на Хамас с оръжия

Израелските сили започнаха нова интервенция против терористичната организация " Хамас ". В сряда те влязоха в най-голямата болница в Газа - " Ал Шифа " като част от това, което нарекоха " прецизна и целенасочена " интервенция.

Действията им идват единствено ден, откакто израелската войска сподели фрагменти от тунели подземен на педиатрична болница. Предполага се, че " Хамас " е употребила подземията под лечебното заведение за команден център и е държала заложници след офанзивата на 7 октомври. Съединени американски щати също настояват, че разполагат с разследваща информация, която удостоверява тази теза. Това е и повода израелските управляващи да стартират новата интервенция в болничното заведение.

" Хамас " обаче отхвърля да е разполага команден център там и споделя, че нахлуването в болничното заведение е военно закононарушение.

Журналист, намиращ се в болничното заведение, споделя пред английската медия BBC, че бойци на Израел обикалят от стая в стая и разпитват хора. Той споделя, че командоси са влезнали в основното незабавно поделение, а в региона на болничното заведение има и танкове - няма известия обаче за принуждение или пукотевица.

В същото време ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа дава напълно друга картина. То разгласява фотоси, на които се вижда, че са нанесени вреди в болница " Ал Шифа ". Снимките обаче не могат да бъдат без значение тествани.

От своя страна, израелските сили разгласиха свои фотоси, които демонстрират провежданата от тях интервенция на същото място - и тези материали обаче не могат да бъдат без значение тествани.

Световната здравна организация (СЗО) заяви малко по-късно, че е изгубила връзка с личния състав на болница " Ал Шифа ". Генералният шеф на организацията разказа интервенцията като " надълбоко притеснителна ".

Около протичащото се има известна осведомителна неизясненост, защото и двете страни в спора настояват противоположни неща. Израел съобщи, че бойците им са разкрили оръжия и " терористична инфраструктура " вътре в болничното заведение. " Хамас " обаче отхвърли изказванието, като го назова " явна неистина ".

Катар търси ново съглашение за освобождение на заложници

Междувременно " Ройтерс " оповестява, че представители на Катар се пробват да договорят договорка сред " Хамас " и Израел за освобождението на някои заложници, взети при нападението на 7 октомври.

Сделката, която се разисква и се координира със Съединени американски щати, ще включва освобождението на към 50 цивилни заложници от Газа в подмяна на тридневно преустановяване на огъня, показва организацията, като цитира неназован източник, осведомен с договарянията.

Някои палестински дами и деца също ще бъдат освободени от израелските затвори като част от договорката, а Израел ще усили количеството на филантропичната помощ, допускана в Газа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР