Палестински тийнейджър, убит от израелските сили в окупирания Западен бряг

...
Израелските сили са убили 14-годишен палестински тийнейджър в окупирания Западен
Коментари Харесай

Израелските сили са убили 14-годишен палестински тийнейджър в окупирания Западен бряг, според палестинското министерство на здравеопазването, отбелязвайки последния смъртен случай на фона на вълна от насилие в региона.

Стрелбата, която беше обявена рано в четвъртък, е станала в град Калкилия, тъй като според съобщенията израелските сили са щурмували местен квартал през нощта, което е довело до сблъсъци. Жителите казаха на агенция Ройтерс, че младежи от квартала са хвърляли камъни по войниците, които са отговорили със стрелба.

Палестинската информационна агенция Wafa идентифицира жертвата като тийнейджър Фарис Абу Самра. Местните новини показват, че той е бил прострелян в главата.

Кръвопролитието се случи само часове след като друг палестинец беше убит при нападение на Западния бряг на юг, в бежанския лагер Ал-Айн в покрайнините на Наблус.

Израелските войски казаха, че са влезли в лагера, за да арестуват „заподозрян бунтовник“, но докато войниците обкръжиха къща в бежанския лагер, последва престрелка, в резултат на която Мохамед Абд ал-Хаким Нада беше прострелян в гърдите. По-късно той почина от нараняванията си.

Длъжностни лица предупредиха, че 2023 г. е на път да бъде най-смъртоносната година за палестинците на Западния бряг, откакто ООН започна да следи смъртните случаи през 2005 г.

В неотдавнашен доклад за защита на цивилните ООН преброи 112 палестинци, убити на Западния бряг между януари и 29 май – повече от двойно повече от броя на смъртните случаи, регистрирани през същия период на 2022 г.

Докладът също така отбелязва, че израелските сили също са ранили около 409 палестинци, включително 41 деца.

Преди това 2022 г. беше най-смъртоносната година за палестинците в окупирания Западен бряг, със 150 убити души, от които 33 бяха непълнолетни. Това беше шестото поредно годишно увеличение на броя на жертвите на Западния бряг и съвпадна с началото на почти ежедневни нападения в района.

Въоръжени палестински групи отговориха с атаки със стрелба срещу израелски войници и заселници през последните месеци, което допринесе за насилието.

Увеличаващият се брой на жертвите миналата година накара експертите на ООН да осъдят отношението към палестинците, включително атаките срещу домовете им и унищожаването на имуществото им.

„Напомняме на Израел, че в очакване на премахването на неговата незаконна окупация, палестинците в окупираната палестинска територия трябва да бъдат третирани като защитени лица, а не като врагове или терористи“, казаха експертите на ООН в прессъобщение.

Калкилия, където тийнейджърът беше прострелян в четвъртък, се намира в северозападната част на Западния бряг и е заобиколен от разделителната стена на Израел, структура, която ООН смята за незаконна.

Градът преди това е бил място на сблъсъци между израелската армия и палестинците. През октомври, например, друг 14-годишен беше застрелян близо до разделителната бариера, когато израелските сили отговориха на коктейл Молотов с бойна стрелба.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР