Израелски водолази любители са открили разбит в скалите древен кораб

...
Израелски водолази любители са открили разбит в скалите древен кораб
Коментари Харесай

Откриха древен кораб с бронзови статуи (ВИДЕО)


Израелски водолази фенове са разкрили разрушен в скалите античен транспортен съд и са съумели да извадят бронзови скулптури на антични богове и голям брой монети на възраст 1600 години от дъното на Средиземно море, оповестява Управлението на антиките на Израел, представено от РИА Новости.

Според учените корабокрушението евентуално се е случило по време на римския император Константин на входа на пристанището на Кесария. По думите на учените артефактите са превозени за претопяване.

„ Подобно нещо не е откривано в Израел през последните тридесет години. Статуи от метал са рядка археологическа находка, защото всекидневно още в древността те са претопявани и преработвани. Когато откриваме произведения от бронз, нормално това е на дъното на морето “, споделя ръководителят на отдела за морска археология Яаков Шарвит.

Israel Antiquities Authority

Сред откритите артефакти са бронзови лампи във тип на бога Слънце, фигура на богинята на Луната, фрагменти от три отлети бронзови скулптури в човешки растеж и разнородни произведения във формата на животни.

„ Пясъкът е защитил статуите. Те са се съхранили в удивително положение – като че ли са ги отлели през вчерашния ден, а не преди 16 века “, споделят археолозите.

„ Една от най-големите изненади са два слитъка, формирани от хиляда монети с тегло 20 кг всеки. Те са придобили формата на глинените делви, в които са транспортирани “, означават учените. На монетите са изобразени римският император Константин, управлявал през IV в., и неговият несполучлив противник Лициний.

Israel Antiquities Authority

Потъналият транспортен съд е открит от двама фенове водолази. Плувците съобщили за находката на управляващите, които дават обещание да ги наградят с грамоти и екскурзия по складовете на Управлението на антиките.

Israel Antiquities Authority

Това не е първият случай, в който непрофесионалисти вършат значими археологически открития. Преди година в Кесария членове на локалния дайв клуб откриха най-голямото в историята на страната богатство от златни монети, датирани от ръководството на средновековната мюсюлманска династия на Фатимидите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР