Израел провежда местни избори под сянката на войната във вторник,

...
Израел провежда местни избори под сянката на войната във вторник,
Коментари Харесай

Въпреки войната Израел провежда местни избори

Израел организира локални избори под сянката на войната във вторник , като десетки хиляди гласоподаватели, които бяха евакуирани от региони покрай Газа и северната граница с Ливан, ще гласоподават по-късно през годината, предава Ройтерс.

Докато 242 общини ще гласоподават във вторник, решението за отсрочване на гласуването в 11 региона в е съответен образец за въздействието върху Израел на войната с Хамас.

Животът в огромни градове като Тел Авив се върна съвсем към естественото след, само че траялата съвсем пет месеца война в Газа и съвсем ежедневната замяна на ракетен огън на север по границата с Ливан, оставиха доста гранични региони съвсем пусти.

" Може би е мъдро решение да отложим изборите за по-късно, когато хората ще бъдат по-малко уплашени да се върнат вкъщи ", сподели 24-годишният Яара Маймон в Сдерот, южен град покрай границата с Газа, където локалните избори са отсрочени за ноември. В региона на Сдерот починаха доста хора по време на палестинското навлизане на 7 октомври.

На север, където градовете и кибуците по границата с Ливан също са значително празни, израелската войска сподели, че е, откакто о коло 35 ракети бяха изстреляни от Ливан към региона на планината Мерон.

" Хизбула " удари с 60 ракети израелска военна база

" Хизбула " и основният зложелател Израел си разменят огън съвсем всекидневно, само че ударите са значително лимитирани в граничната зона

Гласуването към този момент беше отсрочено след в началото плануваната дата 31 октомври и по-късно в допълнение отсрочено през януари заради боевете. Но откакто войната навлиза в шестия си месец идната седмица, държавното управление реши да организира изборите, където е допустимо.

" Във война, в изключително състояние виждаме общините и локалните управляващи и препоръки да се оправят с голям брой провокации и няма нищо по-важно от това (изборите), по тази причина приканвам жителите на Израел да излязат и да гласоподават ", сподели президентът Исак Херцог.

Дясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху поради неуспехите, които разрешиха на опустошителната офанзива, водена от Хамас, да изненада силите за сигурност. Но изследванията демонстрират, че като цяло поддръжката за самата война остава солидна измежду израелците, страхуващи се, че ислямисткото придвижване ще повтори офанзивата, в случай че не бъде унищожено.

Атаката умъртви към 1200 израелци и чужденци, а въоръжените мъже отвлякоха други 250 заложници, съгласно израелските данни. Израел отговори с безмилостно бомбардиране и наземно навлизане в Газа, което до момента е разселило по-голямата част от популацията и лишило живота на съвсем 30 000 палестинци, съгласно палестинските здравни управляващи.

В Израел към 200 000 души бяха евакуирани от граничните региони . Но след месеци живот в хотели и други места за краткотрайно настаняване, има възходяща отмалялост и напън живота да се върне към естественото.

В Газа израелските сили, където повече от един милион палестинци, разселени от домовете си, потърсиха заслон.

Във вторник очакванията за пауза в боевете се покачиха, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън уточни, че съглашение може да бъде реализирано идната седмица, преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Но на север обменът на огън непрекъснато се ускорява и министърът на защитата Йоав Галант сподели в неделя, че силите ще засилят интервенциите там, в случай че в Газа бъде контрактувано краткотрайно преустановяване на огъня.
 Организация на обединените нации упрекна Израел в блокиране на филантропичен ескорт и събличане на медици в Газа
Организация на обединените нации упрекна Израел в блокиране на филантропичен ескорт и събличане на медици в Газа

Инцидентът е станал при евакуацията на 24 пациенти от болничното заведение в Хан Юнис
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР