Израел нареди нови евакуации от някои части на град Газа,

...
Израел нареди нови евакуации от някои части на град Газа,
Коментари Харесай

Израел нареди нови евакуации в Северна Газа

Израел подреди нови евакуации от някои елементи на град Газа, до момента в който изследване, направено под управлението на Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), откри, че всяко шесто дете е мощно недохранено в изолираната и значително опустошена северна част на палестинския анклав, където се намира градът, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1572
Проучването установи задълбочаващи се премеждия на цялата територия на линията Газа, където въздушната и сухопътната атака на Израел, почнала в отговор на нападението на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " на 7 октомври, до момента е лишила живота на над 29 000 палестинци, унищожила е цели квартали и над 80 % от популацията е било разселено.

Израел даде обещание да разшири офанзивата и до Рафах, най-южния град в линията Газа, където повече от половината от 2,3-милионното население на анклава е потърсило леговище от сраженията на други места. Много палестинци са се струпали в разпръснати на огромна повърхност палаткови лагери и претъпкани места за настаняване под егидата на Организация на обединените нации, ситуирани покрай египетската граница.

Междувременно израелските военни подредиха евакуация на два квартала в южните околности на град Газа, което е индикация, че палестинските бойци към момента оказват твърда опозиция в някои региони в северната част на линията Газа, които съгласно израелските сили са били значително прочистени преди седмици.

Според локални поданици през последните два дни в източните елементи на град Газа са били нанасяни въздушни удари и са се водили тежки сухопътни сражения.

В изследване на партниращата си с УНИЦЕФ филантропична организация " Глобъл нютришън клъстър " (Global Nutrition Cluster) се споделя, че повече от 90 % от децата под 5-годишна възраст в линията Газа се хранят, получавайки две или по-малко хранителни групи дневно, което е известно като мощна недохраненост. Подобен % деца са наранени от инфекциозни заболявания, като 70 % от тях са имали стомашно разстройство през последните две седмици.

Според публикуваното през вчерашния ден изследване в над 80 % от домовете липсва също чиста и безвредна за пиянство вода, като средностатистическото домакинство разполага с по един литър вода на човек дневно.

В най-южния град на линията Газа, Рафах, където идва по-голямата част от филантропичната помощ, процентът на мощно недохранване е 5 % спрямо 15 % в северната част на палестинския анклав, който е изолиран от израелските военни и значително отсечен от доставки на помощи в продължение на месеци. Преди войната процентът на недохранване в Газа е бил под 1 %, се споделя още в изследването.

" Газа е напът да стане очевидец на гърмеж от предотвратима детска смъртност, което ще утежни така и така непоносимото ниво на детска смъртност в линията Газа ", означи формален представител на УНИЦЕФ, представен от Асошиейтед прес.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР