Израел нанесе нощни въздушни удари по град Рафах в ивицата

...
Израел нанесе нощни въздушни удари по град Рафах в ивицата
Коментари Харесай

Израел установи контрол над ключова граница на Газа при Рафах

Израел нанесе нощни въздушни удари по град Рафах в линията Газа, макар известията, че оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация " Хамас " е приела съглашение за преустановяване на огъня.

Междувременно формален представител на Израелските сили за защита съобщи, че армията е открила " действен надзор над контролно-пропускателния пункт Рафах откъм Газа ". Разузнаването на страната твърди, че въпросният пропусквателен пункт се употребява за терористични цели.

В понеделник израелската войска подреди евакуацията на близо 100 000 души от Рафах поради идната атака против бойците от " Хамас ". Военните използваха постери, брошури, телефонни позвънявания и смс-и, както и излъчвания по малките екрани, с цел да предупредят цивилното население да се изтегли.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че изискванията, с които екстремистската формация се е съгласила, " надалеч не дават отговор на настояванията на неговото държавно управление ".

Според обява в " Хаарец " разновидността на " Хамас " не включва неотложно искане за непрекъснато преустановяване на огъня и трансформира други детайли от египетското предложение за съглашение, като да вземем за пример условието за освобождение на 33 заложници през първата фаза.

Съобщава се още, че на Израел се лишава правото на несъгласие върху това кои палестински пандизчии ще бъдат освободени в подмяна.

Нетаняху добави, че въпреки всичко ще изпрати делегация за бъдещи договаряния в Кайро посредством медиатори от Египет и Катар.

Правителството на Катар също ще изпрати екип в Кайро, в който ще взе участие и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, съобщи " The Guardian ".

Междувременно военният кабинет съобщи, че ще продължи интервенцията в Рафах, с цел да " окаже боен напън върху " Хамас " за да се реализира прогрес в освобождението на заложниците ".



В понеделник публични представители на Съединени американски щати показаха угриженост по отношение на ударите по Рафах, само че се въздържаха да ги дефинират като огромна военна интервенция.

Тел Авив счита, че в Рафах се намират забележителен брой бойци на " Хамас ", както и десетки заложници.

На 7 октомври " Хамас " атакува Израел, убивайки 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Това е най-смъртоносният ден в историята на Израел. Има данни и доказателства за зверства против евреи по време на офанзивата. В отговор държавното управление на Нетаняху стартира атака в линията Газа. Тел Авив упреква екстремистската формация, че употребява цивилни жители като жив щит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР