Нов проектозакон в Грузия ще ограничи правата на еднополовите двойки,

...
Нов проектозакон в Грузия ще ограничи правата на еднополовите двойки,
Коментари Харесай

Грузия ще забрани смяната на пола, гей браковете и прайдовете

Нов проектозакон в Грузия ще ограничи правата на еднополовите двойки, ще забрани промяната на пола и браковете, които не са „ съюз сред генетичен мъж и генетична жена “. Предлага се и възбрана на обществени събирания, които " разпространяват еднополовите фамилни или интимни връзки ", което на процедура ще забрани провеждането на прайдове.

 

Миналата седмица Грузия одобри на трето четене " съветския " закон (б.а. - настоящ в Щатите от Втората международна война насам) за регистрация на задграничните сътрудници и по този начин се отдалечи доста от поставените си цели за влизане в Европейския съюз и НАТО. Съединени американски щати и Европейски Съюз реагираха остро и предизвестиха, че нормативните промени поставяд под въпрос евроатлантическата интеграция на кавказката страна.

 

Преди 6 месеца страната получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Сега ръководещата партия " Грузинска фантазия " все по-често показва Запада като  " декадентен и перверзен ", а себе си - като единствения същински бранител на обичайните полезности.

 

Сега ръководещата партия реши да прокара и закон против " ЛГБТ пропагандата ", с цел да забрани това, което ръководителят на Народното събрание Шалва Папуашвили разказва като: старания за смяна на обичайните връзки, държание, настройки и усещания.

 

" Без расизъм, сексизъм, хомофобия и трансфобия ", гласи надпис в малко веганско кафене в центъра на грузинската столица, а на плота е закачено знамето на Европейски Съюз, написа авторитетното брюкселско издание Politico. 

 

" Онзи ден гледах фотография, която направих през 2013 година с моите другари, които са хомосексуални деятели, и осъзнах, че 90% от тях към този момент са отпътували за други европейски страни ", споделя феминистката Атина Брегвадзе, за която кафенето е едно от дребното останали гостоприемни места, останало в Тбилиси. 

 

През това време навън хиляди родители, деца и свещеници, облечени в черни одежди, се събраха по улиците за протест в чест на " Деня на фамилната непорочност “ - формален празник, разгласен от държавното управление като контрапункт на Международния ден против хомофобията, бифобията и трансфобията (IDAHOBIT), който ще се организира в петък. 

 

Мнозина от ЛГБТИК+ общността в Грузия се притесняват, че в дребната им страна няма място за настаняване на двата доста разнообразни свята.

Новият проектозакон на " Грузинска фантазия "  е съвсем еднакъв със закон в Русия, въведен през 2013 година, който преследва хората в „ нетрадиционни полови връзки “, а предходната година държавното управление на президента Владимир Путин се опита напълно да забрани „ интернационалното ЛГБТ придвижване “.

 

Миналата година събитието " Тбилиси прайд " беше прекъснато, откакто огромна група контрапротестиращи, измежду които и свещеници, нападна ЛГБТИ деятелите, а органите на реда стояха настрани. 

 

Според социологическо изследване от 2022 година 4/5 от грузинците подкрепят ограничението на достъпа на хомосексуалисти до работа в областта на образованието, а 53% считат, че на ЛГБТИ+ хората би трябвало да бъде неразрешено да организират обществени събития.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР