Израел мълчи, а когато мълчи, означава, че подготвя нещоПреди дни

...
Израел мълчи, а когато мълчи, означава, че подготвя нещоПреди дни
Коментари Харесай

Полк. Славчо Велков, депутат от „БСП за България“ и експерт в борбата с тероризма, пред „Труд“: Путин не е бил предупреден за ударите в Сирия

Израел мълчи, а когато мълчи, значи, че приготвя нещо

Преди дни Съединени американски щати, Англия и Франция удариха с ракети Сирия и светът изтръпна – стартира ли войната, за която всички се притесняваха. Какви бяха задачите на този удар, какво реализираха западните съдружници, какво ще е бъдещето на Асад и унизена ли беше Русия, която не реагира. По тези въпроси беседваме с специалиста по битка с тероризма и народен представител Славчо Велков .

– Случилото се преди дни в Сирия занапред ще бъде оценено съществено и задълбочено. За кого обаче беше предопределен този удар с изстреляните стотина ракети и какви са неговите измерения, господин Велков?
– Ударът в Сирия има няколко измерения. Първото е чисто военно-техническо – да се тества готовността на сирийската и съветската противоракетна и противовъздушна защита. И по този мотив той беше осъществен доста внимателно. Самолетите на Англия и Франция, които участваха съвсем алегорично в интервенцията, не рискуваха да навлизат в сирийското въздушно пространство. Но това беше тест най-много за реакцията на Русия в политическо отношение. Затова ударите бяха доста деликатни, макар че точките им са по цялата западна част на Сирия. Нито една от ракетите не включваше места и обекти, където са ситуирани съветски войски. Другото измерение на тези удари е обвързвано с Доналд Тръмп, който непременно трябваше да покаже, че прави това, което е споделил. Независимо от резултата на удара. Ако е търсел детайл на изненадата, то подобен не беше реализиран.

– Мнозина иронично съпоставиха тези удари със „ театър ” – стана ясно, че руснаците са били предизвестени от Франция преди офанзивата, а някои анализатори даже приказват за някаква сделка сред тях. Това допустимо ли е?
– Не, изрично ви споделям, че Русия не е била предизвестена. И това пролича от реакцията на Русия, от изявлението на техния дипломат в Организация на обединените нации. Необичайно е това, че тя не е била предизвестена.

– Но по думите на президента Макрон, той бил приказвал с Путин…
– Макрон може всичко да споделя. Той съобщи, че Сирия е минала алената точка, която Франция й сложи. Франция може да слага червени флагове, само че червени точки не може. Тя не е в такава позиция.
Още в събота приказвах с хора от Дамаск, които ми споделиха следното: „ Ние бяхме предизвестени предния ден (петък) на обяд и всички бяха евакуирани по бомбоубежища и по места, където ще е по-малка заплахата от ракети. Това значи, че и летища, и поделения, и обекти са били добре предпазени.

– Да уточним – като казвате, че сирийците са били предизвестени, имате поради от руснаците, нали?
– Разбира се, че от руснаците, от кого другиго! Те имат извънредно положително разузнаване в региона, включително галактическо, въздушно, радио, военноморско… и се долавят доста добре признаците на подготвящата се офанзива. Затова споделям, че има и политически измерения. А присъединяване на Англия и Франция в тази ситуация бе алегорично – единствено с цел да се покаже взаимност със Съединени американски щати от една страна, и по-късно да имат претенцията, че са взели присъединяване в нещо доста значимо.

– В чисто военно-техническо отношение какъв бе резултатът на удара? И двете страни дават безусловно противоположни обстоятелства – Тръмп споделя: „ Мисията е изпълнена, всички ракети са поразили задачите си ”, до момента в който Русия твърди, че сирийската защита е прихванала 2/3 от тях.
– Двете страни постоянно настояват разнообразни неща. Но коя цел? Това, което виждаме, са едни разрушени здания. Не видяхме разрушени самолети на летища, значими пунктове за ръководство. Твърди се, че са изумени проучвателен центрове, центрове за произвеждане и хранилища за предпазване. Ако беше по този начин, би трябвало да има огромни провали. Няколко дни ще минат и ще излязат действителните резултати. От тях ще се види до каква степен сирийската противоракетна и противовъздушна защита се е задействала в точния момент и дейно. За мен е по-важно друго да се разбере – до каква степен противоракетната защита посредством актуалните радиоелектронни средства е съумяла да наруши работата на радиовисотомерите и да отклони ракетите от задачата, обърквайки полета им. Съмнявам се и в броя на изстреляните ракети – настояват, че са 103. Но може би се споделя по този начин, с цел да бъде той два пъти по-голям от април предходната година, когато бях изстреляни 59 ракети.

– А какво беше непредвиденото при офанзивата?
– Единственото ненадейно в тази ракетна офанзива е, че бяха нанесени удари в самия Дамаск. Научно-изследователските центрове не се разполагат в покрайнините, те се маскират добре като елементарни здания. Ако има хранилища с химическо оръжие, бъдете сигурни, че няма да се разположат там. Но резултатът е политико-козметичен, това беше символика – реализиране на лимитирани цели. Това не трансформира салдото на силите в района, не нанася кой знае какви провали на инфраструктурата и въобще не трансформира политическата конюнктура в Сирия. Този удар просто реализира заканата за углавен темперамент на деяние.

– Най-задаваният въпрос в обществените мрежи бе по какъв начин се удрят склад и лаборатория за химически оръжия без да има жертви и обгазени?
– Това значи, че няма химически оръжия, няма бойни отровни субстанции.

– Добре, само че в английската преса написа, че при детонация вследствие на въздушен удар най-вероятно ще изгорят всички сътрудници. Освен това заринът и другите бойни отровни субстанции нормално се съхранявали като обособени химични съставки на разнообразни места и се комбинирали директно преди приложимост в оръжието.
– Това са нелепости. Отворете един варел с хлорпикрин или хлорин и ще видите би трябвало ли да се съединява с друго вещество, с цел да има резултат. Не вярвайте на това. Ако се бомбардират такива обекти, съдържащи сходни субстанции, даже и некомбинирани, следствията ще са ужасни.

– Как ще коментирате позицията на Турция – Ердоган в действителност поддържа ударите на Съединени американски щати.
– Турция сега се държи извънредно съответно, защото пази единствено и само националния си интерес. Не на НАТО, не на Европа или на Съединени американски щати. Турция предизвести и едните, и другите, а Ердоган посочи, че „ ние сме тези, които се борим с тероризма в района ”. Друг е въпросът, че е допустимо в един кратковременен интервал да има нови удари.

– Защо мислите по този начин?
– Защото на никое място не чух тази самолетоносачна армада от 4-5 бойни кораби, които се придвижват в Средиземно море, да ги е върнал някой. Освен това в региона на Персийския залив са сложени в подготвеност летища. И най-много: Израел дотук още мълчи. А когато Израел мълчи, това значи, че приготвя нещо. Какво – ще забележим след това.

– Беше ли потиснат Путин, каквито мнения се чуха?
– Отчитайки доста деликатно лимитираните благоприятни условия на Съединени американски щати и съдружниците им в региона на Средиземно море, както и характера на удара – извънредно стеснен и не огромен, Русия във всички случаи е извлякла изгода, защото е придобила задоволително информация за места на изстрелване, за траектории и т. н. Вярно е, че съветското външно министерство сподели, че това е засегнатост за Русия и персонално за Путин. Но не поради нанесения удар, а поради това, че не са предизвестени. И не инцидентно те свикаха незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. В съответния случай решението на Русия да не отвръща на удара е умно, тъй като това можеше да прерасне в доста по-голям спор. А може би тъкмо това желае господин Тръмп? Аз съм на мнението, че нещата в този район не могат да се вземат решение с ракети, с бомби, с авиация и с война. Крайно време е нещата да стартират да се вземат решение политически.

– Каква е огромната стратегическа цел на Съединени американски щати?
– Със сигурност ще кажа, че тази цел не е Асад, тя е ориентирана против Русия и ограничение въздействието й като фактор в Източното Средиземноморие. Защото едвам след намесата на Русия през 2013 година там се промени салдото на силите. Няма какво да се лъжем, в случай че Русия не беше се намесила тогава, в този момент нямаше да има нито Асад, нито Сирия. Щеше да има една нова ислямска страна. Тези ракетни удари бяха тест за реакцията на Русия. Но направени с политико-козметически и извънредно агитационен резултат. Можем да кажем, че след тях агнето е цяло, въпреки и поопърляно – живо и крепко е, само че вълкът не е утолен. Тази интервенция на Англия посредством Тереза Мей, Борис Джонсън и тези горещи словоизлияния, им свършиха чудесна работа, тъй като отклониха вниманието от случая „ Скрипал ”.

– Но да извършиш този удар в ден, когато се чакат следствия на място от Организацията за възбрана на химически оръжия (ОЗХО) не е ли необичайно?
– С този удар в действителност доста се бързаше, с цел да не излязат някои изводи от специалистите на ОЗХО – в случай че кажат, че не е бил режима на Асад, тогава щеше да стане ужасно.

– Защо сирийската така наречен „ умерена съпротива ” постоянно се оказва атакувана с химически оръжия в два съществени случая: когато търпи провали на бойното поле или когато следва значимо политическо събитие?
– Имам изключително отношение към това разбиране „ умерена съпротива ”. То е по-скоро в първокласните хотели във Англия, Франция или Турция, в сравнение с място. И нейната съществена цел е свалянето на Башар Асад от власт и идването на тази умерена съпротива. Те също изгубиха доста позиции и не се употребяват към този момент с такова доверие. По-скоро силите, които там противостоят към този момент, са ислямистките групи – Ислямска страна, всичките видоизменени групи на Нусра, на Ал Кайда и доста други, огромна част от тях поддържани от Саудитска Арабия. Турция пък има интерес да поддържа тези, които противостоят на кюрдите. Но тук има един абсурд. Засега не слушам някой да го загатва.

– Какво имате поради?
– В цялата тази обстановка, когато се изправят една против друга велики сили и районните играчи, никой към този момент не приказва за нанасяне на удари по Ислямска страна и по ислямистки групи и отряди, а единствено за нанасяне на удари по силите на режима. Което във всички случаи ще даде глътка въздух на ДАЕШ и на тези които ги поддържат, да се съвземат, прегрупират и да засилват дейностите си на територията на Европа. Което е ужасно. А това е действителна заплаха за България. Мащабни бойни дейности там ще доведат до увеличение на мигрантски потоци. Онзи ден гръцкото държавно управление предизвести за това, което е сигнал, че ще има активизиране на този проблем. Това се отнася и за нас.

– Западни политици и медии се пробват да изградят гротескния облик на Асад като един извънредно нечовечен деспот. От обвиняванията им излиза, че той преднамерено унищожава мирни жители с химически оръжия, до момента в който побеждава ислямистите без химически оръжия. Не е ли абсурд?
– Ще се върна малко по-назад с един създаван облик – на Саддам Хюсеин, и версията за съществуване на биологични оръжия в Ирак. Оказа се цялостна неистина. Това даде опция да бъде потрошен посредством война голям регион с един милион убити. Помня Амр Муса – генералния секретар на Арабската лига, който сподели тогава: „ Не нападайте Ирак, ще отворите вратите на пъкъла в Близкия Изток. ” И те я отвориха, промени се ориста на милиони хора. Опустошителни спорове, консолидиране на интернационалните терористични групировки, основаването на чудовището ИД, обстановката в Сирия. Чрез оклеветяване на който и да е районен водач се отива към неговото събаряне и елиминиране. Оттам преодоляване на региони, които явно са богати на енергоносители, не става въпрос единствено за нефт, а за пари. Да си спомним какъв беше формалният мотив за започване на събитията в Сирия.

– Какъв беше мотивът, припомнете го.
– Катар като американски спътник беше създал към този момент план на един голям газопровод, който преминавайки през сирийска територия около Холмс, да излезе на турското Средиземно море като контрапункт на Южен поток. Е, Башар Асад отхвърли реализирането на този план, и оттова започнаха Арабските пролети и инсценировките. Никога не съм вярвал, че арабските пролети – където и да бяха, са били спонтанни. Страните, в които имаше Арабска пролет, сега има диктатури. И то военни.

– Става нещо доста забавно – при започване на март избухна нервността „ Скрипал ”, единствено месец по-късно последва обвиняването за потребление на химическо оръжие в Сирия – и в двата случая задачата е Русия. Това опит за обезсилване и дискредитиране на Русия и Путин ли е?
– Западният свят в лицето на Съединени американски щати и Англия са съществено обезпокоени от това по какъв начин Русия върви по пътя на повишаване на мощта й – освен военно-техническа, а в това число и икономическа. Макар да се съмняват в икономическата й мощност, няма по какъв начин да развиваш колосални и съвременни въоръжени сили, в случай че си безпаричен. За да бъдеш в космоса, би трябвало да имаш пари. Друг е въпросът какви са целите на Русия – явно тя основава заплахата. Особено последните 10-15 години Съединени американски щати са обезпокоени от пътя, по който върви Русия, и най-много от възможните вероятности за основаване на мощни районни съюзи – с Китай, с Индия, с част от европейските страни в икономическо и енергийно отношение. Германия подлага на критика Путин, само че Северен поток малко по малко си върви.

Нашият посетител


Полковник Славчо Велков е роден през 1950 година във Велинград. Завършил е ВВУ „ В. Левски ” във Велико Търново и Академия „ Г. С. Раковски ” с отличие. Работил е в Западна Африка и Близкия Изток. Специалист в битката против тероризма. Сега е народен представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България ”. В Народно събрание е член на Комисията по защита и е зам.-шеф на Комисията по надзор над службите за сигурност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР