Израел и САЩ водят преговори за създаване на временно правителство

...
Израел и САЩ водят преговори за създаване на временно правителство
Коментари Харесай

САЩ и Израел обмислят създаването на втора Палестина

Израел и Съединени американски щати водят договаряния за основаване на краткотрайно държавно управление в Ивицата Газа. Има предложение за връщане на контрола върху района на палестинската власт. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че Съединени американски щати желаят освен завършек на спора, само че и оставката на Бенямин Нетаняху. Към кого би трябвало да премине властта в Ивицата Газа, с цел да стартира спокойно съглашение?

Съединени американски щати и Израел обмислят опцията за основаване на краткотрайно държавно управление в линията Газа с поддръжката на Организация на обединените нации и присъединяване на арабските страни. Според източници на “Блумбърг ” полемиките по този " необикновено комплициран " сюжет са на ранен стадий и осъществяването зависи от по-нататъшното развиване на ситуацията. Но „ още по-голямо предизвикателство “ ще бъде задачата да се завоюва арабска поддръжка по този въпрос.

На публично равнище американските чиновници заобикалят да разискват вероятните механизми за ръководство на Ивицата Газа. Както сподели по-рано съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, жителите на Ивицата заслужават водачество, което ще им разреши да живеят в мир и сигурност. „ Не мога да кажа през днешния ден по какъв начин тъкмо ще наподобява това в бъдеще, само че това е верният въпрос, който би трябвало да зададете в този момент, когато това се случва ”, добавя Съливан.

Правителството на Бенямин Нетаняху неведнъж е отричало всевъзможни планове да окупира Газа, само че е дало да се разбере, че продължаващото ръководство на ХАМАС е недопустимо.

Преди ден израелският министър на защитата Йоав Галант допусна, че израелците няма да ръководят анклава след прекратяването на военните интервенции. Според него Израел желае да се отдели от Газа и да сътвори „ нова действителност на сигурността “ в района.

На собствен ред израелският опозиционен водач Яир Лапид предлага връщане на контрола над Газа на Палестинската национална администрация (ПНА), която беше победена от ХАМАС на локалните избори през 2006 година Лапид напомни, че към 20 хиляди души от ПНА към момента работят в Газа, доста уреди и цивилен организации се ръководят отдалечено от Рамала, административната столица на автономията.

Според някогашния анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Ашер, проектът за основаване на краткотрайно държавно управление в Газа изисква „ обилни промени в метода, по който арабските страни възприемат рисковете и работят между тях “. „ Това също по този начин ще изисква религия от Йерусалим, запас, който е в огромен дефицит сега “, сподели Ашер.

„ Израелското общество изисква сухопътна военна интервенция. Ако това не се случи, Израел евентуално ще изпадне в дълбока социално-политическа рецесия. Правителството на Нетаняху ще бъде подложено на остри рецензии “, споделя Саймън Ципис, помощник в Института за проучване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Ако сходна интервенция стартира, „ нейната съществена цел ще бъде освобождението на пандизчии и заложници, както и свалянето на режима на ХАМАС “. „ Без свалянето на режима на ХАМАС в Ивицата Газа е невероятно да се сътвори краткотрайна администрация под управлението на Израел, Организация на обединените нации или Съединените щати. Малко евентуално е ХАМАС непринудено да се откаже от властта, защото групата е доста мощно срещу Израел. Следователно, с цел да се сътвори нова администрация в Ивицата Газа, сегашната би трябвало да бъде отстранена “, акцентира специалистът.

„ Ако в Газа се появи краткотрайно държавно управление, тогава по какъв начин да изградим връзки с палестинското държавно управление? Това към този момент някакво разпокъсване ли е – две Палестини и Израел? Това е конспирация и многоетапна скица, предопределена да забави процеса на спокойно разрешаване на арабско-израелския спор “, споделя Станислав Тарасов, специалист по проблемите на Близкия изток.

Събеседникът напомни, че в този момент Газа се ръководи от военна администрация, ръководена от ХАМАС. Ако актуалните водачи бъдат изтласкани от Ивицата посредством военни дейности, те биха могли да се съберат в чужбина и да се разгласят за държавно управление в заточение. То може да бъде подкрепено от тази част от арабските страни, които имат искания към палестинския президент Махмуд Абас. Ето за какво политологът се съмнява в триумфа на предлагането на Лапид да върне контрола над Газа на палестинската власт.

„ Арабските страни поддържат най-вече ХАМАС, а в този момент малко се приказва за Рамала. И това е огромен проблем. Твърде доста се премълчава за връзките сред ХАМАС и “Фатах “, отбелязва източникът.

Ситуацията става по-несигурна и от обстоятелството, че държавното управление на Нетаняху е несигурно и може да се срине през идващите няколко месеца или даже седмици, счита Тарасов. Съдбата на сухопътната военна интервенция в Газа, съгласно него, също е под въпрос, тъй като „ Иран и “Хизбулла ” оправдават неучастието си в този спор при изискване, че Израел не стартира тази интервенция “.

„ Много е мъчно да се окупира Газа, даже в случай че там останат няколкостотин хиляди души вместо двата милиона, които живееха там преди началото на ескалацията. Израелските войски ще могат да останат в Ивицата Газа единствено няколко месеца, през които би трябвало да бъде подписано спокойно съглашение. Дългият престой на израелските войски в Ивицата Газа е безкрайна война “, предизвестява специалистът.

„ Единственият въпрос е доколко натискът върху държавното управление на Нетаняху от Вашингтон може да бъде ефикасен. Съединени американски щати споделиха, че дават на Израел 14 милиарда $, тези пари може да са задоволителни за военни интервенции единствено за избран интервал от време “, прибавя Владимир Василиев, основен откривател в Института на Съединени американски щати и Канада към РАН.

Междувременно Съединени американски щати изпитват подозрения до каква степен ефикасни ще бъдат военните дейности на Израел. Вашингтон се нуждае от поддръжка за бърз преход от военна към дипломатическа сцена. „ Но поради спецификата на района не можем да разчитаме на бързо спокойно споразумяване. Страстите са нагорещени и към момента няма благоприятни условия за преговорен развой “, счита специалистът.

Но най-важното е двойнствеността на администрацията на Байдън към политиките на Нетаняху. За Съединени американски щати идеалният сюжет би бил спорът да завърши и Нетаняху да подаде оставка.

„ Администрацията на Байдън се надява по някакъв метод да принуди Нетаняху да подаде оставка. Ако договарянията стартират в този момент и те доведат до някакво краткотрайно помирение, тогава това може да се преглежда като неефективност на държавното управление на Нетаняху, което ще провокира вътрешнополитическа рецесия с следваща оставка на премиера. Този вид устройва Съединени американски щати “, изясни Василиев.

Израелският министър председател обаче добре знае двойните стандарти на американците, тъй че военната фаза не е анулирана, акцентира специалистът. „ В процеса на окупация на Газа Израел ще се изправи пред доста съществени проблеми и в редица случаи ще бъде заставен да реализира дипломатическо съглашение “, споделя основният откривател в Института на Съединени американски щати и Канада на РАН.

Без външна поддръжка Израел няма да може да води дълга военна акция, „ затова 14 милиарда помощ от Съединени американски щати е един тип бюджетна игла, на която американците желаят да закачат Израел, с цел да го създадат по-гъвкав при положение от потребност. ” „ И на този стадий не можем избегнем стадия на силово разузнаване “, заключи Василиев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР