Израел бомбардира рано тази сутрин обекти в пренаселения град Рафах

...
Израел бомбардира рано тази сутрин обекти в пренаселения град Рафах
Коментари Харесай

Предупрежденията на САЩ не спряха Израел да обстрелва Рафах

Израел бомбардира рано тази заран обекти в пренаселения град Рафах в южната част на Ивицата Газа макар предизвестията на Съединени американски щати към Тел Авив да не уголемява сухопътната си атака в тази посока, съобщи Асошиейтед прес.

Рафах е леговище на повече от половината от 2,3-милионното население на блокирания от Израел анклав.

При днешните израелски удари бяха изумени две жилищни здания, в които починаха осем палестинци, измежду които три деца и една жена.

Ударена бе и детска градина, употребена като леговище за разселени поданици в централната част на Газа. Жертвите на тази офанзива са минимум четири, оповестиха чиновници от локална болница и кореспонденти от АП, представени от Българска телеграфна агенция. Ранените са към 30, като става въпрос най-вече за дами и деца. Свидетели описват, че хората в приюта са спели сега на израелската офанзива.

Американският президент Джо Байдън съобщи през вчерашния ден, че военният отговор на Израел на нападението на " Хамас " в Газа е бил " несъразмерен ". Това е най-острата рецензия, която до момента Съединени американски щати са отправяли към близкия си съдружник.

Изразените от Тел Авив планове за разширение на израелската сухопътна атака към Рафах провокира мощен публичен отзив във Вашингтон.

" Все още не сме видели никакви доказателства за съществено обмисляне на сходна интервенция ", сподели през вчерашния ден представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател.

Предприемането на едно такова нахлуване в сегашния миг " без никакво обмисляне и с малко авансово обсъждане в регион, в който са се подслонили един милион души, би било злополука ", предизвести той.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби акцентира, че Вашингтон " не би подкрепил " израелска сухопътна атака в Рафах.

Войната продължава към този момент пети месец, а израелската войска към момента е съсредоточена в град Хан Юнис, северно от Рафах. Премиерът Бенямин Нетаняху обаче неведнъж съобщи, че ще последва нахлуване към Рафах, с което сътвори суматоха измежду стотиците хиляди разселени хора.

Изказванията на Нетаняху провокираха паника и измежду египетските управляващи, които подчертаха, че всяка сухопътна интервенция в региона на Рафах ще подкопае подписания преди 40 година кротичък контракт сред Тел Авив и Кайро. Граничният пункт " Рафах " сред Египет и Ивицата Газа е главен вход за филантропична помощ в палестинския анклав.

В началото на сухопътната атака повече от половината от жителите на Газа се реалокираха в Рафах в опит да се спасят от израелските удари, следвайки разпорежданията на Израел да се изтеглят на юг. Въпросните разпоредби към този момент обгръщат две трети от територията на анклава, макар че към 300 000 палестинци към момента се намират в северната половина на Газа.

Израел постоянно нанася въздушни удари даже и в региони, в които има разселени хора, с аргумента, че нападна обекти на " Хамас ", отбелязва АП. Тел Авив хвърля отговорността за жертвите върху палестинското придвижване, обвинявайки го, че работи от цивилни региони.

Днес палестинските здравни управляващи оповестиха, че убитите палестинци Газа от 7 октомври насам към този момент са 27 947, а ранените - 67 459, съобщи Ройтерс. Убитите от израелската войска палестинци през последното денонощие са 107, а ранените - 142.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР