Изправено пред безпрецедентна суша, правителството на Португалия препоръча на 43

...
Изправено пред безпрецедентна суша, правителството на Португалия препоръча на 43
Коментари Харесай

В Португалия спряха миенето на улици заради сушата

Изправено пред невиждана суша, държавното управление на Португалия предложи на 43 общини краткотрайно да усилят цените на водата за най-големите си консуматори и да спрат почистването на улиците и поливането в публични паркове и градини , предава Ройтерс.

Португалия страда от тежка или рискова суша след горещите талази през последните месеци, споделя националният метеорологичен институт IPMA.

Министърът на околната среда Дуарте Кордейро съобщи късно в сряда, че от 61 язовира в Португалия 10 са в сериозно положение , като размерът на съхраняваната вода е под 20% от потенциала им.

Почти пресъхналите язовири зареждат 40 общини в северната и централната част на страната, а три са в туристическия регион Алгарве.

Въпреки че страната като цяло има задоволително вода в своите резервоари за две години ползване, 10-те региона в сериозна обстановка нямат задоволително вода даже за една година , сподели Кордейро.

Португалия има общо 278 общини и те дават отговор за снабдяването с вода на популацията.

В 43-те най-засегнати общини Кордейро сподели, че държавното управление предлага за интервала, когато сушата е най-тежка, те да усилят цената на водата за фамилии и компании, които употребяват повече от 15 кубически метра вода на месец . Средното семейство в страната употребява 10 кубически метра на месец.

Те би трябвало също по този начин " краткотрайно да спрат потреблението на вода , която не е от значително значение, а точно за миене на улици и поливане на зелени площи, както и в декоративни фонтани и плувни басейни ", сподели той, добавяйки, че държавното управление ще помогне да се подсигурява бързото използване на тези ограничения.

" Винаги има правна опция държавното управление да одобри наложителни вместо целесъобразни ограничения, макар че към този момент това не е належащо ", сподели той, като съобщи, че общините са подготвени да работят.

През февруари държавното управление подреди на шест язовира да спрат производството на електрическа енергия, а от август Португалия прекрати напояването на голф стадиони и публични паркове и градини в Алгарве , с цел да избегне нуждата да лимитира водата за санитарни и питейни потребности за хората.
 Европейските реки пресъхват - рибата измира
Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР