Изпратихме нашето мнение за законопроекта до Европейската комисия в срок.

...
Изпратихме нашето мнение за законопроекта до Европейската комисия в срок.
Коментари Харесай

Експерт: Ако американските централи затворят, токът ще поскъпне

Изпратихме нашето мнение за законопроекта до Европейската комисия в период. В него показваме паника, че прибързаните промени, които се възнамеряват, крият риск от загуба на енергийни мощности. Причината е, че акцентът на този законопроект е преустановяване на договорите с американските електроцентрали до юни тази година. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по БТВ ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски във връзка препоръчаните промени в Закона за енергетиката, свързани с енергийния пазар.

Това са наши съществени сътрудници от години. Не разясня типа на договорите, само че това са централи с основно значение за работата на енергийната ни система, най-малко 20% от силата се създава от тези централи. Една такава внезапна смяна ще докара до тяхното излизане от употреба. Те ще спрат, кредиторите им ще подадат иск за компенсациите. А зад тях като обезщетение по наша информация стои и Националната електрическа компания. Това значи, че в случай че те спрат работа, ще загубим две огромни енергийни мощности, а ще намалее и продуктивността на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “. Кой има потребност от това измежду зима? През подобен вид процеси минаха Полша и Унгария, само че там тези промени бяха необятно разисквани, съобщи Хиновски.

В преходния интервал, в който не е ясно какво ще вършим със „ зелената договорка “, не можем да минем без тези централи. Тези неща би трябвало да се възнамеряват доста деликатно. Промяната на договорите би трябвало да стане с договаряния. Тези контракти могат да бъдат модифицирани в общоприемлива форма, уточни енергийният специалист.

Ако тези контракти бъдат прекъснати, двете централи неотложно ще спрат работа. Това значи отчасти прекъсване на „ Мини Марица Изток “, следва неизбежен недостиг на електрическа енергия в страната. Ще има нужда от импорт и системата ще се дебалансира. Това ще докара и до покачване на цената на тока, разяснява Иван Хиновски.

По думите му планът за Седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е изпълним. Всичко в нашата енергетика е проба - неточност. В Седми блок единствената действителна опция е да използваме остарялото съоръжение за „ Белене “. Седми блок е действително изпълним план, стига да се знае кой го прави. Абсурд е да вършим Седми блок с тези хора, които вършиха „ Белене “. Този план може да се осъществя не като държавен, а като корпоративен план с държавни гаранции, сподели още ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР