Изпратихме един невероятен волейболен сезон, за който ще се говори

...
Изпратихме един невероятен волейболен сезон, за който ще се говори
Коментари Харесай

А сега накъде?

Изпратихме един необикновен волейболен сезон, за който ще се приказва дълго време. 

Нефтохимик подвигна шестата, а изгубеният край коства и поста на Камило Плачи отпред на Хебър, макар че италианецът завоюва пет от шест вероятни вътрешни трофея с „ тигрите “. 
 Хебър се раздели с Камило Плачи Хебър се раздели с Камило Плачи
Младоците в Левски израстват с всяка секунда, а от ЦСКА бе и откритието на шампионата.

Макар и да остават месеци до старта на идната акция, селекциите в някои отбори към този момент са приключени. В други царува неяснотата, а трети вземат решение изцяло да запазят ядрото от предходната година.
 Нефтохимик пречупи Хебър след невероятна драма и е новият първенец на България Нефтохимик пречупи Хебър след невероятна драма и е новият първенец на България
Нефтохимик започва сезон 22/23 с над 10 нови, които съумяха да се сработят по съвършения метод. След еуфорията в Бургас, упованията и очакванията на всички бяха свързани със предпазване на главните състезатели и треньор. Това ненапълно се случи, тъй като Атанас Петров още веднъж ще води отбора, а Иван Станев, Симеон Добрев и капитанът Георги Петров ще пазят достойнството на клуба и България в Шампионска лига. Големите напускащи са задграничните играчи – Матей Михайлович, Душан Лопар и Аксел Трухчев. Деликатна е обстановката с Красимир Георгиев, който към момента е с неразбираемо бъдеще. Калоян Балабанов пое към Чехия, а Тодор Димитров и Любослав Телкийски ще носят екипа на Берое. Засега единственото доказано ново попълнение е пакистанският диагонал Мурад Хан от сръбския Спартак Суботица. Почти несъмнено е и прекосяването на Денис Чавдаров от градския противник Дея.  Новите още веднъж ще доминират в Нефтохимик, само че първенецът потвърди, че в никакъв случай не би трябвало да бъде отписван.
 Пакистанец е първото ново попълнение на първенеца Нефтохимик Пакистанец е първото ново попълнение на първенеца Нефтохимик
Любопитен факт: Нефтохимик записа 19 следващи победи сред ноември предходната година и месец април тази година.

Хебър бе тимът, от който се очакваше да завоюва всичко допустимо. Още повече след привличането на Джулио Саби през месец януари. Нещата обаче не се получиха по стремежи метод. След съвсем безпроблемното постигане до финала, там домакинското преимущество на Нефтохимик изигра основна роля. Логична бе раздялата с Камило Плачи. Все още не е ясно кой ще бъде негов правоприемник. Името на новия разпределител Микеле Баранович бе обявено преди към месец и половина в италианските медии. Освен него в Пазарджик се чака да дойдат някогашните български национали Розалин Пенчев и Тодор Вълчев. Теодор Салпаров, Джулио Саби, Виктор Йосифов, Якопо Масари към този момент са измежду оставащите, които би трябвало да върнат Хебър на върха. Иван Латунов подписа с Берое. Очаква се  Пламен Шекерджиев да поеме към турското състезание.

Любопитен факт: От сезон 2014/2015 не е имало крайна серия, която да бъде решена в 5 мача!

Левски е може би отборът, който сподели най-сериозно израстване в представянето си. Следвайки клубната политика клубът още веднъж ще заложи предимно  на юноши. След заминаването на Лазар Бучков (САЩ) и Николай Захариев (Берое), Николай Желязков незабавно притегли нов център – бразилецът Майкон Морейра. Освен него „ сините “ си върнаха свои фрагменти: Преслав Петков, Николай Стефанов (Пирин) и Дамян Колев (Раковски). Напълно възобновен и действителна конкуренция на Венислав Антов ще бъде Кристиан Титрийски. Опитните Светослав Гоцев, Владислав Иванов и Алехандро Торо ще продължат да бъдат вдъхновението за младоците в столичния гранд.

Любопитен факт: Алехандро Торо приключи сезона с най-високи индикатори на детайла посрещане в цялото състезание – 59% положително посрещане.

ЦСКА – Сезон на възходи и падения за ЦСКА. На моменти лидерско място в таблицата и шансове за освен това от достигнатия полуфинал. 2-3 точки разделяха “червените ” от борба за златото. Голямото изобретение на шампионата Димитър Димитров разумно си обезпечи и трансфер във френския Монпелие. Добре познато име назад в редиците – египтянинът Реда Хайкал,  подкрепление на поста либеро в лицето на Мартин Божилов. Очаква се с неспокойствие и завръщането в игра на Иван Колев. Александър Попов за следващ път ще успее да сглоби тим, който да се намеси в битката за купата.

Любопитен факт: Димитър Димитров осъществя 751 точки за сезона. С над 100 повече от втория в таблицата Аксел Трухчев

Дея Спорт – Амбициозният Дея не съумя да извърши една от поставените цели преди началото на сезона – постигане до финала на шампионата. Тимът загуби борбата и за Купата след изключителна драма против Хебър, а плодовете от работата на Франческо Кадеду занапред ще се виждат. Италианският експерт стартира стремително своята селекция с привличането на бразилските посрещачи Матеус Секо и Лукас Мадалос. Към конкуренцията в центъра бяха добавени някогашният български национал Теодор Тодоров и Милослав Димов от Берое. Сигурни напускащи са Тодор Вълчев и Стефано Патриарка. Ясно е, че Дея още веднъж ще бъде измежду любимците за призови места и през новата акция.

Любопитен факт: Дея приключва като най-добре сервиращият тим за миналия шампионат – 172 аса при 335 неточности или приблизително по 1.7 на гейм.

Берое – Спокойно можем да назовем Берое приятната изненада в българския клубен волейбол. Мирослав Живков съумя да вземе максимума от всеки собствен играч и резултатите не закъсняха – шесто място и полуфинал за Купата. Доста бурни последни седмици във връзка с новите попълнения, както и хората, които се разделят с отбора. Двама сегашни първенци ще радват публиката в Стара Загора със своите изяви – Тодор Димитров и Любослав Телкийски. Иван Латунов (Хебър) и Николай Захариев (Левски) ще би трябвало да заместят Алексей Землянко и Милослав Димов. Денимир Димитров, Мартин Иванов, Кирил Краневски, Стефан Иванов също няма да са част от заралии. Мирослав Живков трансформира огромна част от състава в търсене на даже призово класиране.

Любопитен факт: Берое се утвърди като извънредно мощен хазаин. В зала “Иван Вазов ” играчите на Мирослав Живков позволиха едвам 5 загуби и нито една не бе с 0-3.

Монтана – Първо място до 11-я кръг и единствено една загуба. След това всичко се обърка за Монтана. Многото кадрови проблеми не разрешиха на отбора на Даниел Пеев да бъде конкурентноспособен на останалите. Роденият в Добрич ментор обичайно ще търси нови състезатели на позициите разпределител и диагонал. Любомир Агонцев заменя словака Филип Палгут, а чужденец ще бъде конкуренция на Любослав Симеонов. Големите загуби са свързани с напускането на досегашния капитан Радослав Попов (Пирин), Мартин Божилов (ЦСКА) и Теодор Тодоров (Дея).

Любопитен факт: Теодор Тодоров приключи на второ място измежду най-хубавите блокировачи със приблизително 0.86 блокади на гейм.

Пирин – Отборът на Благовест Катранджиев съумя да извърши задачата си и да откри място измежду осемте най-хубави. Големият удар към този момент в селекцията се споделя Радослав Попов, който се завръща назад, където всичко стартира. Раздялата с Любомир Агонцев обаче ще отвори сериозна бездна на поста разпределител. Същото важи и на позицията диагонал, тъй като Дейвид Кръстев подписа със сръбския Раднички. Николай Стефанов и Преслав Петков се причисляват към Левски.

Любопитен факт: Дейвид Кръстев съумя да осъществя 443 точки и откри място измежду топ-5 на  най-резултатните състезатели в шампионата.

Добруджа 07 – С 10 загуби в първите 10 мача нещата за отбора изглеждаха трагични. През 2023 година воденият от Данаил Милушев тим съумя да промени образа си и да доближи даже до деветата позиция. След мощните изяви напролет стана ясно, че наставникът ще резервира поста си. Очакванията са добруджанци да надградят, само че това ще би трябвало да се случи без локалния любим Жулиен Георгиев, който подписа във Франция.

Любопитен факт: Добруджа 07 позволи цели 7 домакинки провали в зала Добротица.

Черно море – Много мощен първи полусезон и разочароващ втори. В общи линии по този начин можем да обобщим представянето на Черно море. С по-големи упоритости “моряците ” поглеждат самоуверено към новата акция. Завръщането вкъщи на хора като Мирослав Градинаров и Мартин Иванов вдъхва оптимизъм на почитателите. Сериозно подкрепление и в центъра в лицето на беларусина Стасис Лиасчунскас. Продължава търсенето на нов плеймекър, който да размени Стилиян Асенов. Заедно с него от Варна си потеглиха капитанът Норман Недков, либерото Христо Колев, посрещачите Мартин Павлов и Иля Новокшонов, както и центърът Руско Тонев.

Любопитен факт: Черно море записа едвам 71 точки от начален удар и предстоящо е с най-ниски индикатори от всички отбори на детайла сервис.

Марек съумя да хване последния вероятен трен и да резервира мястото си измежду най-хубавите. В клуба загатнаха, че ще разчитат на хора, които имат минало с клуба, тъй че ни чакат извънредно забавни дни и месеци с вести от Дупница.

Сходна е обстановката и в новака Раковски. Тимът се завърна измежду най-хубавите и огромната цел ще бъде опазване на елитния статут. Либерото Дамян Колев още веднъж ще играе за Левски. Най-интересното в Севлиево занапред следва, а Стефан Ганчев има вяра в по-доброто бъдеще на отбора.

Любопитен факт: Раковски загуби на два пъти от Дунав през постоянния сезон, само че съумя да го победи в решителния дуел за промоция в елита с 3-1.

Такава е цялостната обстановка все още в българския волейболен хайлайф. Летвата бе сериозна вдигната, а всички ние можем да си пожелаем един  още по-оспорван сезон 23/24. И не забравяйте, че всички дружно би трябвало да продължим да развиваме този артикул, тъй като от това печели целият български спорт!

Калоян Калинков – особено за Volleycomment

Снимки: Startphoto
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР