Изпотяването е начин, по който тялото ви се охлажда, но

...
Изпотяването е начин, по който тялото ви се охлажда, но
Коментари Харесай

10 Начина как да спрем изпотяването

Изпотяването е метод, по който тялото ви се охлажда, само че може да бъде и неуместен в дадени обстановки. Ако търсите отговор на въпроса по какъв начин да спрем изпотяването, доктор може да даде разнообразни решения. Антиперспирантите, диетичните промени и препоръките за метода на живот, като носенето на необятни облекла, могат да оказват помощ за понижаване на изпотяването. Предлагат се също медикаменти без рецепта и медикаменти с рецепта. В някои случаи човек може да се нуждае от лекуване за главно здравословно положение.

Изпотяването на тялото е механизъм за контролиране на температурата и това е натурален развой, който протича, когато ни е горещо.

Когато телесната температура се увеличи, потните жлези освобождават най-вече течност на водна основа. Тъй като тази течност се изпарява от кожата, тя охлажда тялото, като понижава температурата на кожата и кръвта.

Въпреки това, някои хора може да се усещат неловко или да се тормозят от изпотяването, изключително в случай че то води до забележими мокри петна. Прекомерното изпотяване нормално се следи в области като подмишниците, лицето, дланите и стъпалата. Може да бъде досадно и неловко.

В такива случаи има налични тактики, които да оказват помощ за минимизиране на несъразмерното изпотяване.

Използвайте антиперспирант преди лягане

Антиперспирантите работят, като запушват потните канали, предотвратявайки достигането на потта до повърхността на кожата. Докато потта към момента се създава от жлезите, тя не може да доближи повърхността.

Дезодорантите, въпреки това, не стопират изпотяването, а по-скоро имат за цел да прикрият миризмата, породена от бактерии, когато се потим. Някои антиперспиранти също имат дезодориращи свойства. Повечето антиперспиранти, налични в аптеките, съдържат алуминиев хлорид, който е тип железна сол.

За оптимални резултати с вашия антиперспирант се предлага да се уверите, че подмишниците ви са чисти и сухи преди нанасяне, за предпочитане вечер преди лягане. Това разрешава на съставките да образуват преграда над потните канали и защото множеството хора се потят по-малко или въобще през нощта, това разрешава по-добра резултатност.

Незабавните резултати може да не са забележими, само че като следвате тази рутина за няколко нощи (3 или 4 нощи), мечтаните резултати могат да бъдат реализирани. След като антиперспиранта стартира да работи, може да се употребява при нужда.

Носете облекла от дишащи материи

За да сведете до най-малко изпотяването посредством избор на облекла, целесъобразно е да изберете леки и дишащи материи, които оферират добър въздушен поток. По-светлите цветове, изключително бялото, са за предпочитане, защото те отразяват слънчевата светлина, вместо да я всмукват, помагайки ви да се охладите и да намалите изпотяването.

Когато светлите облекла не са осъществими, изборът на тъмни облекла или шарки, които маскират петна от пот, могат да бъдат потребни. Облеклото на пластове също може да бъде дейно за прикриване на потта, защото външният пласт може да скрие всички следи от изпотяване.

Ето някои спомагателни препоръки за обличане, когато се справяте с прекалено изпотяване.

Избягвайте някои храни

Ако желаете да предотвратите изпотяването по време на бизнес обяд или обществено събитие, целесъобразно е да избягвате избора на избрани храни. Пикантната храна би трябвало да се заобикаля, защото тя може да накара тялото ни да реагира, пробвайки се да се охлади, което води до изпотяване.

По същия метод е най-добре да се въздържате от консумация на кофеин, защото той подтиква надбъбречните жлези и може да провокира изпотяване в области като дланите, краката и подмишниците.

Запази хладнокръвие

За да намалите изпотяването, е потребно да поддържате тялото си охладено. При горещо време можете да създадете охлаждащ резултат, като поставите купа с лед пред вентилатора, с цел да циркулира леден въздух в стаята. Пускането на пердета и щори денем може да попречи на слънцето да нагорещи стаите и стоите на сянка, когато сте навън.

Яденето на по-малки, по-чести хранения може да ви помогне да се охладите, защото процесът на мелене на храната генерира метаболитна топлота. Важно е да сте добре хидратирани, с цел да регулирате телесната си температура.

Полезно е да държите главата си непокрита и да носите отворени обувки, с цел да запазите главата и краката си хладни, когато времето разрешава.

Съвети за понижаване на изпотяването на краката

  • Носете сандали, когато е допустимо
  • Носете обувки от дишащи материали
  • Свалете обувките, когато е допустимо
  • Използвайте влагоотвеждащи чорапи и ги сменяйте по-често, в случай че се овлажнят
  • Нанесете антиперспирант върху краката преди лягане и го измийте заран

Медицински лекувания

Ако откриете, че се потите прекалено, може да е потребно да се консултирате с доктор, с цел да научите дали имате хиперхидроза. Ако се диагностицира, има разнообразни благоприятни условия за лекуване, които могат да бъдат прегледани:

  • Перорални медикаменти: Някои медикаменти могат да блокират химикалите, виновни за нервната връзка, което води до понижаване на изпотяването. Въпреки това е значимо да обсъдите с доктор евентуални странични резултати, като проблеми с пикочния мехур, сухота в устата и замъглено зрение.
  • Антиперспирант с рецепта: Вашият доктор може да предпише мощен антиперспирант, който се изписва с рецепта. В някои случаи може да се предлагат и кремове за лице с рецепта.
  • Антидепресанти: Ако тревогата способства за несъразмерното изпотяване, доктор може да ви предпише антидепресанти за справяне с главната причина.
  • Йонофореза: Ако първичното лекуване се окаже неефективно, може да се предложи йонофореза. Това включва потапяне на ръцете или краката в плитки тави с вода и прекосяване на дребен електрически ток през тях.
  • Инжекции с ботокс: Тези инжекции краткотрайно блокират нервите, свързани с изпотяването. Ефектите нормално не престават от 6 до 12 месеца, което постанова наново лекуване. Лека болежка и краткотрайна мускулна уязвимост в третираната област могат да зародят като евентуални странични резултати.
  • Хирургия: В тежки случаи може да се обмислят хирургични благоприятни условия. Те могат да включват микровълнова терапия, премахване на потни жлези или интервенция на нерв. Въпреки това, интервенцията нормално е за хора с диагностицирано съществено положение, причиняващо извънредно прекалено изпотяване.

Важно е да се означи, че хиперхидрозата може да се появи още веднъж след интервенция и настоящите проучвания изследват потреблението на йонофореза за лекуване на прекалено изпотяване в области отвън ръцете и краката.

Кога да посетите доктор

Ако имате прекалено изпотяване, целесъобразно е да си уговорите среща с доктор. Те може да ви насочат към кожен лекар, който може да организира диагностични проби, с цел да разпознава главната причина за несъразмерното изпотяване.

Някои хора могат да изпитат прекалено изпотяване като непряк резултат от лекуване. В такива случаи е целесъобразно да се консултирате с доктор, с цел да обсъдите евентуални други възможности, като смяна на лекарството или поправяне на дозата.

Често задавани въпроси

Какво предизвиква хиперхидрозата?
Хиперхидрозата може да бъде породена от разнообразни здравословни фактори, в това число менопауза, избрани медикаменти, хипертиреоидизъм, болест на Паркинсон и диабет.

Ако хората имат терзания или изпитват други притеснителни признаци, целесъобразно е да се консултирате с доктор.

Има ли връзка сред хиперхидрозата и психологичното здраве?
Има връзка сред хиперхидрозата и психологичното здраве. Проучванията демонстрират, че тревогата и депресията могат да бъдат свързани с хиперхидроза, като изследване от 2016 година демонстрира, че забележителен % от участниците с първична хиперхидроза също са имали тревога и меланхолия.

Прекомерното изпотяване е приет признак на обществено обезпокоително разстройство. Понякога обаче не е ясно дали признаците на психологичното здраве са причина или резултат от прекалено изпотяване.

Могат ли сърдечните проблеми да причинят прекалено изпотяване?
Прекомерното изпотяване също може да е симптом на сърдечно заболяване. Важно е обаче да се означи, че тази връзка не постоянно може да бъде разпозната от лекарите. Ако някой изпита неочаквана поява на прекалено изпотяване, се предлага да потърси здравна помощ.

Заключение

Изпотяването е естествена телесна функционалност, която има за цел да контролира телесната температура. Въпреки това, в случай че чувствате потребност да сведете до най-малко или да прикриете изпотяването, има налични тактики.

Хиперхидрозата се отнася до прекалено изпотяване. Предлагат се разнообразни лекувания на хиперхидроза, в това число потреблението на антиперспиранти, кремове с алуминиев хлорид и антихолинергични медикаменти.

В случаи на тежка или неповлияваща се хиперхидроза може да са нужни различни интервенции като йонофореза, инжекции с ботокс или хирургични процедури.

Ако смятате, че се изпотявате прекалено, целесъобразно е да потърсите насоки от медицински експерт. Консултацията с доктор може да обезпечи експертни препоръки, които да довдат до справяне със обстановката.

Освен това е значимо е да потърсите здравна помощ, в случай че някой изпита неочаквана поява на прекалено изпотяване, защото това може да е индикация за главно сърдечно заболяване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР