Използваме лук почти всеки ден - било то за салати,

...
Използваме лук почти всеки ден - било то за салати,
Коментари Харесай

Как правилно да съхраняваме лука

Използваме лук съвсем всеки ден - било то за салати, съществени ястия или за изработката на някакъв сос. Тъй като постоянно готвим с него, някак естествено сме склонни и да купуваме повечко лук едновременно. Затова и съхранението му по верния метод (така че те устоят допустимо най-дълго) е основно, без значение дали скоро сме го взели от магазина, или към този момент сме го нарязали на кубчета.
 Гъбите и по какъв начин да ги съхраняваме вярно, с цел да запазим свежестта им за по-дълго време
Как вярно да съхраняваме гъбите, които сме набрали

Трикове за разбирачи

Когато съхраняваме цели необелени глави, има няколко фактора, на които би трябвало да обърнем внимание. Първият и най-съществен е да ги държим на хладно, мрачно и изсъхнало място. Проветряването също е значимо - в случай че не съхраняваме лука в пространство с нужната циркулация на въздуха, ще понижим периода му валидност доста . Затова и слагането на главите в торбички с цип или херметически контейнери не се предлага.

Можем да съхраняваме луковиците в контейнери с въздушни отвори, дишащи мрежести торбички или даже чорапогащници. От Food 52 поучават да се доверим на последния прийом, като за задачата би трябвало вземем един чорапогащник, да пуснем една глава лук към долната част на чорапогащника (стъпалото) и да завържем възел над нея. По същия метод действаме и с останалите глави, които нареждаме по дължината на чорапогащника. След като сме ги разделили и завързали една по една, ги слагаме в студен, мрачен долап.
 Снимка 479388

Според изданието няма по-добър метод да увеличим въздушния поток към лука си, като в същото време държим главите разграничени една от друга и без влага. Винаги, когато имате потребност от лук, просто си откъсваме нужното количество благодарение на ножица.

Не се предлага да съхраняваме цели, необелени глави лук в хладилника - те ще всмукват влагата и ще се скапват доста по-бързо. Ако ще слагаме лук в хладилника, то главите би трябвало да са обелени, нарязани на половина или нарязани на ситно.
 Снимка 479391

И в трите случая е належащо да са сложени в стъклени съдове, които се затварят херметически (пластмасата може да всмуква миризмата им). Обеленият лук ще устоя към две седмици по този метод, а нарязаният лук - от една седмица до 10 дни. Вареният лук също би трябвало да се съхранява в хладилника (отново херметични контейнери) в продължение не повече от три до пет дни.

Що се отнася до замразяването на лука , което не се практикува доста постоянно, процедурата е много обикновена. Просто слагаме суровия нарязан лук в плик с цип, като се стремим да остане допустимо минимум въздух в плика, след което го слагаме във фризера. По този метод лука може да се съхранява за към шест месеца.
 Снимка 479389

Макар че не предлагаме да се употребява размразения недопечен лук в салати да вземем за пример, той е страхотна добавка към яхнии, сосове и всевъзможни други ястия, които ще готвим на котлон или на фурна. Хубаво е да заобикаляме и карамелизирането на замразен лук, защото става малко по-воднист след престоя си във фризера.
 Лукът и за какво в никакъв случай да не го държим в хладилника
Защо в никакъв случай да не държим лука в хладилника

Често срещана неточност, която непрестанно повтаряме
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР