Изпълнителният комитет на УЕФА определи позиция си относно доиграването на

...
Изпълнителният комитет на УЕФА определи позиция си относно доиграването на
Коментари Харесай

Изпълкомът на УЕФА посочи условията за доиграване на първенствата

Изпълнителният комитет на УЕФА дефинира позиция си по отношение на доиграването на шампионатите на Стария континент. В момента всички като се изключи това на Беларус са спрени. Ето формалната позиция на УЕФА:
 От УЕФА желаят шампионатите да завършат до 31 юли
От УЕФА желаят шампионатите да завършат до 31 юли

В противоположен случай локалните федерации ще дефинират евроучастниците

* УЕФА упорства локалните футболни федерации да създадат всичко допустимо за естественото привършване на сезоните в съответните страни. И въпреки всичко УЕФА припомня, че здравето на футболистите, феновете и всички други, които са част от събитията, е преди всичко.

* Идеалният сюжет, в случай че пандемията разрешава, е да могат всички шампионати да бъдат приключени, което да даде опция за европейските клубни шампионати да продължат тимове, които са заслужили това по спортни заслуги - т.е. с резултатите си. Ако това обаче не е допустимо - главно поради проблеми с календара, се предлага възобновяване по друг от досегашния формат, който би дал опция на клубовете отново да се класират единствено и само въз основа на резултатите си.

* Може да се случи локалните федерации или лиги да имат законови учредения да прекратят прибързано шампионатите. Става дума за следните случаи:

- Наложена заповед за възбрана на спортни събития, поради която съответният шампионат да не може да бъде приключен в точния момент преди началото на идващия сезон

- Непреодолима икономическа спънка, която да пречи на завършването на шампионата, тъй като по този начин би се рискувала финансовата непоклатимост на състезание или клуб в бъдеще

* Ако някое състезание бъде прибързано прекъснато заради някоя от изброените аргументи, УЕФА ще упорства от съответната федерация да дефинира евроучастниците за сезон 2020/21 въз основа на постигнатите от тях резултати в локалните съревнования

* Съответната процедура на избора би трябвало да бъде правена въз основа на справедливи, ясни и недискриминационни правила. В противоположен случай локалните асоциации ще могат да дефинират финалното класиране въз основа на съответните условия за всяка конкуренция.

* УЕФА си резервира правото да преценя и вероятно отхвърля присъединяване на клуб, деклариран от дадената федерация, чийто сезон е бил преустановен прибързано. Това важи за следните случаи:

- Съответната конкуренция не е била прекъсната прибързано съгласно изискванията на УЕФА или по други законови аргументи, свързани със здравето

- Посочените клубове не са били определени въз основа на справедлива, транспарантна и недискриминационна причина

- Налице е разбиране в обществеността, че въпросният клуб не е бил определен честно
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР