Изпълнителният директор на организацията Беатрис Фин и координаторът на ICAN

...
Изпълнителният директор на организацията Беатрис Фин и координаторът на ICAN
Коментари Харесай

Активисти за забрана на ядрените оръжия получиха Нобела за мир

Изпълнителният шеф на организацията Беатрис Фин и координаторът на ICAN Данил Хогста честват получената премия

© Denis Balibouse Още по тематиката
Швейцарец, американец и британец печелят Нобеловата премия за химия

Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън са отличени за основаването на така наречен криоелектронна микроскопия
4 окт 2017
Трима американски учени са носителите на Нобеловата премия за физика

Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн печелят оценката за засичането на предсказаните от Айнщайн преди век гравитационни талази
3 окт 2017 Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия (ICAN) завоюва Нобеловата премия за мир, оповестиха от Нобеловия комитет. ICAN - коалиция от неправителствени организации от 100 разнообразни страни, беше водещият представител на гражданското общество в напъните за възбрана на този вид оръжия от интернационалното право, означават от институцията. Наградата на стойност 9 млн. шведски крони (1.1 млн. долара) ще бъде връчена на 10 декември в Осло.

Норвежкият Нобелов комитет награждава основаната в Женева организация " за работата й за привличане на вниманието върху пагубните филантропични последствия от потреблението на нуклеарни оръжия и за упоритите й старания да реализира основаваща се на съглашение възбрана на този тип оръжия ".

Изпълнителният шеф на организацията Беатрис Фин е доста радостна от новината, сподели на конференция председателката на норвежкия комитет Берит Райс-Андершен, оповестява Reuters.

Комитетът е избрал организацията всред повече от 300 препоръчани кандидатури. Огласяването на премията е кулминационната точка на тази седмица, в която бяха оповестени новите нобелисти в региона на медицината, физиката, химията и литературата.

Норвежкият комитет не дава информация кои са били претендентите за оценката за мир, само че прецизира, че са били препоръчани 215 души и 103 организации. Анализатори допускаха, че измежду главните кандидати са сирийската доброволческа филантропична организация " Белите каски ", наред с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини за ролята им за сключването на договорката за иранската нуклеарна стратегия.

Първата Нобелова премия за мир е присъдена през 1901 година Оттогава наградата е връчван 98 пъти, като в общо 19 години не е присъждан - да вземем за пример в годините на Първата и на Втората международни войни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР