Изпълнителната агенция по лекарствата е под шапката на Министерство на

...
Изпълнителната агенция по лекарствата е под шапката на Министерство на
Коментари Харесай

Цацаров иска независим регулатор за лекарствата


Изпълнителната организация по медикаментите е под шапката на Министерство на здравеопазването и е единствено регистратор, няма функционалностите и пълномощията на самостоятелен регулатор - не е ли време да мислим за самостоятелен регулатор във връзка с медикаментите или това не е комфортно на крупни ползи, свързани с производството, търговията и износа на медикаменти?

Това запита пред медиите в Народното събрание основният прокурор Сотир Цацаров, съобщи БГНЕС.

Обвинител номер едно бе изслушан през днешния ден от депутатите в Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата.

На закрито съвещание Цацаров срещна народните представители с информацията за системата БАЦИС (Българска акцизна централизирана осведомителна система) и основаните предпоставки за допускане изтриване на акцизни, данъчни документи. Заседанието по тази точка бе закрито за представители на медиите.

Народни представители зададоха разнообразни въпроси на Цацаров за активността на прокуратурата по повод противодействието на контрабандата на рискови и акцизни артикули, както и артикули, застрашаващи живота или здравето на хората. В чуването с изключение на депутатите от комисията и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев участваха зам.-директор на Национална агенция за приходите, представители на Агенция „ Митници”, на Министерство на вътрешните работи, ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев, изпълнителният шеф на БПГА Андрей Делчев и други

Според Цацаров народните представители имат законодателна самодейност и би трябвало да се сетят, че в областта на контрола на медикаментите измененията са нужни.

Паралелният експорт на медикаменти преди всичко е в пълномощията на контролните органи, тази активност, от която се извличат огромни облаги не е закононарушение във връзка с българския Наказателен кодекс , съобщи основният прокурор Сотир Цацаров по време на чуването му.

" Излишно е да споделям, че паралелният експорт на медикаменти може да се дължи както на предходен успореден импорт, или изобщо на импорт или на медикаменти, които по този начин или другояче са легално в страната и са изписвани по надлежния ред и финансирани от НЗОК по техните правила, и все пак не са стигнали до крайните консуматори по ред аргументи ", разяснява Цацаров.

" Сред аргументите могат да бъдат тези, че лицата, снабдени с избрани документи, които удостоверяват правото да получат тези медикаменти, просто са ги получили, само че действително нямат потребност от тях, просто тъй като не страдат от такива болести. Така или другояче лекарства напущат страната - част от тях са резултат на импорт в страната, следващ експорт след дейности, свързани с преопаковане и замяна на опаковки и лекарствени средства вътре в страната, или медикаменти, които са легално в българската здравна система, които стигат или не доближават до пациенти, а напряко - доболнични заведения ", уточни Цацаров.

" И в двата случая тези медикаменти поемат на открито, в страни, където тези медикаменти реализират доста по-голяма икономическа реализаци, сподели той. " Проблемът малко или доста рефлектира върху здравето на нацията и на българските жители, само че износът и вносът на такива медикаменти и операцията с опаковки и други са преди всичко в пълномощията на контролните органи. Тази активност, от която се извличат огромни облаги не е закононарушение във връзка с българския Наказателен кодекс. Може да се търси такова, в случай че има пране на пари и вероятно - митническа контрабанда, които са в пълномощията на прокуратурата. Всичко останало, с присъединяване или не на медицински лица, е в пълномощията на контролните органи ", безапелационен бе Цацаров.

И едно персонално мнение - за мен българският закон и нормативните актове, които касаят Изпълнителната организация за надзор на медикаментите, са причина за всичко това, което се случва , съобщи основният прокурор. Ако Изпълнителната организация по медикаментите има същински пълномощия, то тогава нещата биха изглеждали по радикално друг метод, добави той. Право на законотворчество има освен държавното управление, само че и народните представители, означи основният прокурор.

Сътрудничеството сред прокуратурата и Изпълнителната организация по медикаментите е на високо равнище, продължи Цацаров. " Но в случай че се откри незаконен експорт, нормално - посредством куриерски колета, може да се стигне и до постигане до потребителя на медикаменти, които са със подозрителен генезис. По-опасният резултат е застрашаване на здравето на хората, като им се оферират преопаковани медикаменти, които не са създадени в Европейски Съюз. Обикновено става дума за лекуване на редки заболявания и за доста скъпи медикаменти, посредством които се търси късмет за болните ", продължи основният прокурор.

Оказва се, че ние облагодетелстваме избрани хора, които вършат реекспорт на гърба на страната, защото има пропуски в Народно събрание, реагира по време на чуването Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия за България. Не може да упрекваме прокуратурата, че не сме им дали лост, метод, като законотворци да препятстват избрани дейности, опонира му Емил Димитров от ПГ на Оперативна програма.

Този успореден експорт на медикаменти образува чиста облага на година от 200 млн. лева, уточни и Стефан Бурджев от ПГ на Българска социалистическа партия за България.
Тук става дума за легалния успореден експорт, а не за незаконния - би трябвало да бъдем извънредно деликатни в метода при внасяне на законодателни промени, означи ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР