Изпълнихме още едно от обещанията си!, oбяви спортният министър Красен

...
Изпълнихме още едно от обещанията си!, oбяви спортният министър Красен
Коментари Харесай

Министерството на младежта и спорта отпуска 4 милиона лева за децата, учениците и студентите

" Изпълнихме още едно от обещанията си! ", oбяви спортният министър Красен Кралев, съобщавайки новината, че за първи път от 14 години насам страната ще се погрижи с повече средства за спорт на децата, учащите и студентите. Министерският съвет одобри Постановление, с което усили минималните диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност и спорт на над 1 милион деца и учащи в системата на предучилищното и учебното обучение и във висшите образователни заведения. Субсидията, в размер на 4 866 683 лева, е предопределена за учебно-тренировъчна активност, спортно-състезателна активност, за закупуването на спортни уреди и принадлежности. Основната цел е да бъде обезпечен достъп до занимания със спорт на всеки.

Минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в учебните заведения ще бъдат увеличени от 2 лева на 3 лева От 3 лева на 5 лева се усилват парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните учебни заведения. Същото нарастване ще получат и всички студенти постоянна форма на образование във висшите образователни заведения, както и курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на Министерство на вътрешните работи.

Така министърът на младежта и спорта Красен Кралев извърши още едно от обещанията си, които даде преди началото на сегашния му мандат.

Увеличението на средствата визира общо 215 521 деца в системата на предучилищното обучение, 687 819 възпитаници в държавни, общински, частни или духовни учебни заведения, а 156 205 са студентите/курсантите. С множеството средства за спорт ще се обезпечи дейното им присъединяване в спортни прояви – учебни и студентски шампионати, надпревари, спортни празници и мероприятия.

„ Децата на България го заслужават “, сподели министър-председателят Бойко Борисов.

Размерът на тази дотация не е променян в продължение на 14 години. За интервала 2006-2020 година е надлежно 2 лева на дете и 3 лева на възпитаник и студент. Като общият ѝ размер е бил 2 963 114 лева годишно. Сегашното нарастване е в размер на 1 903 564 лева Още по-голяма е разликата спрямо интервала сред 2001 и 2006 година, когато дотацията е едвам 1 лева за деца и 1,50 лева за учащ или студент.

От 2006 година, когато беше последната смяна на тези суми, цените на спортните уреди, принадлежности, екипи и уреди са се нараснали неведнъж. Средствата, които получават просветителните институции, са незадоволителни за топки и принадлежности, нужни за образователните часове по физическо образование и спорт. Например цената на една футболна топка за зала варира от 50 до над 180 лева, а най-евтините баскетболни и волейболни топки са 35 лева Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи, че с приемането на Постановлението ще бъде дадена опция за основаване на по-добри условия за спортни занимания, а от там и реализиране на значими резултати. С това покачване на средствата се усилва обсегът и уговорките на страната към основаване на благоприятни условия за достъп до спортни интензивности на деца и учащи.

Очаква се да бъде преодолян съществуващият дефицит на финансовите средства за обезпечаване на нужния най-малко от спортни уреди и принадлежности за осъществяване на физически интензивности в просветителните институции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР