Изпълнението на приетите на срещата на върха във Вилнюс регионални

...
Изпълнението на приетите на срещата на върха във Вилнюс регионални
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: Изпълнението на регионалните планове на НАТО изисква подготвени, оборудвани и оперативно съвместими сили

„ Изпълнението на признатите на срещата на върха във Вилнюс районни проекти на НАТО изисква даването на добре готови, оборудвани и оперативно съвместими сили в нужната степен на подготвеност. Необходима е също усъвършенствана и приспособена система за командване и ръководство, способна да работи в многокомпонентна среда. “

Това сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в изявлението си на конференцията на Военния комитет на НАТО . Тя се организира от 15 септември до през днешния ден в норвежката столица Осло. Дневният ред на събитието е отдаден на укрепването на възпиращия и отбранителния капацитет на Алианса в подтекста на решенията, взети от държавните и държавните ръководители на съдружниците в Литва през юли.

Участниците акцентираха еволюцията на НАТО през миналите години посредством промяна от съюз, насочен към експедиционни интервенции, към Алианс, фокусиран върху отбраната на всеки сантиметър от територията на съдружниците си. Стъпка в тази посока е признатият пакет от районни проекти, предопределени да възпират и пазят съюза от закани и провокации пред сигурността. Началниците на защитата организираха задълбочена полемика и обрисуваха главните насоки за цялостното осъществяване на тези проекти.

Част от полемиките по време на форума в Осло бяха отдадени на обстановката в Украйна и отражението на оказаната от съдружниците поддръжка върху използването на Концепцията за въздържане и защита на Алианса . В хода на диалозите адмирал Ефтимов акцентира, че даването на помощ на Украйна би трябвало да се реализира в подтекста на проектите за рационализация на въоръжените сили и за възобновяване на запасите от материални средства.

Адмирал Ефтимов сложи акцент и върху ситуацията в Черно море , където Русия демонстрира неуважение на наложените интернационалните правни правила. Той концентрира и върху смисъла на усилването на качествата на НАТО за непрекъсната ситуационна информираност. Началникът на защитата посочи потребността от основаването на координационен център на алианса за Черно море, като удостовери готовността на България да го семейства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР