Износът на руските въглища за Китай е нараснал с около

...
Износът на руските въглища за Китай е нараснал с около
Коментари Харесай

Износът на руски въглища за Китай е нараснал драстично

Износът на съветските въглища за Китай е повишен с към една трета тази година, само че взривът на доставките се лимитира от потенциала на превоза, настояват източници и длъжностни лица от индустрията, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

Китай търси доставки на въглища от чужбина, по-специално откакто неотдавнашните огнища на COVID-19 в огромните въгледобивни райони на Вътрешна Монголия и Шанси принудиха доста мини да затворят, до момента в който търсенето на въглища в секторите за произвеждане на електрическа енергия и отопление скоро ще се усили с настъпването на зимата. Кремъл възнамерява да усили енергийните си доставки за Азия, по-специално Китай, с цел да компенсира спада в износа за Запада, който е наложил наказания на Русия поради спора в Украйна.

Русия е шестият по величина производител на въглища в света и един от най-големите експортьори на въглища, дружно с Индонезия и Австралия. Нейният дял в международния експорт на въглища доближи 17% през предходната година с доставки от 223 милиона тона. Но в този момент, когато от ден на ден експорт се насочва на изток към Азия, вместо на запад към Европа, се появяват усложнения. Първият заместител министър-председател на Русия Андрей Белоусов призна казуса с инфраструктурните ограничавания, като съобщи този месец, че обстановката с износа на въглища и претоварването в железопътната система не се е нормализирало, макар че ситуацията се усъвършенства.

Вносът на въглища от Русия в Китай е намалял до 6,95 млн. тона през предишния месец, което е спад по отношение на върховата стойност от 8,54 млн. тона през август, сочат данни на китайските митници. Според източници от съветската транспортна промишленост, Русия е нараснала доставките на въглища за Китай по железниците с към една трета тази година, до 27,6 млн. тона за интервала януари-август. Но увеличението на товарния трафик е довело до закъснение на доставките.

Според разбор на Ройтерс, за превозването на въглищата от залежи в Сибир, като да вземем за пример Кузбас, до Тихоокеанските пристанища на Русия, са били нужни 12.6 дни през юли-септември, спрямо 11.3 дни приблизително за същия интервал на предходната година. Средното време за доставка в цяла Русия се е нараснало с една пета, или 1.4 дни, съгласно разбор на Ройтерс на данните за железопътния превоз, и може да се усили още през зимата заради претоварването на железниците и рестриктивните мерки в потенциала на пристанищата. От общия съветски експорт на въглища в размер на 223 млн. тона през предходната година 49 млн. тона са доставени в Европа, сочат данни на министерството на енергетиката.

Сега обаче Русия чака износът на въглища да намалее през идващите години заради западните наказания по отношение на спора в Украйна, и ембаргото на Съединени американски щати, Европейския съюз и Англия върху вноса на съветските въглища. Според упованията на съветското държавно управление износът на въглища може да намалее с 22% през тази година и с още 31% през 2023 година Но в това време износът на изток се задъхва. Руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че Русия възнамерява да усили потенциала на своята инфраструктура, в това число на източните си пристанища, чийто потенциал се чака да се усили с сред 55 и 211 млн. тона годишно до 2031 година от сегашните 150 млн. тона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР