Измирането на земноводните в Латинска Америка доведе до увеличаване на

...
Измирането на земноводните в Латинска Америка доведе до увеличаване на
Коментари Харесай

Учени: Измирането на земноводните в Латинска Америка доведе до увеличаване на маларията

Измирането на земноводните в Латинска Америка докара до увеличение на маларията в Коста Рика и Панама, настояват учени от университета на Калифорния в Дейвис. 

В пика на заболяването един човек на 1000 се заразявал с малария. Това не би се случило, в случай че земноводните не бяха намалели внезапно поради смъртоносни гъбички. 

Десетки типове жаби, саламандри и други земноводни изчезват от елементи от Латинска Америка през 80-те години на предишния век и началото на този. Освен дребна група еколози, хората не обръщат внимание. Това обаче има директни последствия за човешкото здраве.  

" Стабилните екосистеми са в основата на всевъзможни аспекти от човешкия живот. Те контролират и процеси, които са значими за предотвратяването на болести и здравето ", споделя водещият създател Майкъл Спрингборн от университета на Калифорния в Дейвис.

" Ако позволим солидни нарушавания в екосистемите, това може да се отрази сензитивно на човешкото здраве по сложни за прогнозиране способи и сложни за управление, стартират ли един път. "

От началото на 80-те години на предишния век смъртоносните гъбички Batrachochytrium dendrobatidis минават през Коста Рика и унищожават популации земноводни. Болестта продължава на изток в Панама при започване на този век. По света патогенът унищожава минимум 90 типа амфибии и води до понижаване на още най-малко 500 типа. 

Малко след всеобщото измиране на земноводните в Коста Рика и Панама се усилват внезапно болните от малария. 

Някои жаби, саламандри и други земноводни изяждат по стотици яйца на комари на ден, а комарите придвижват маларията.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР