Изминалите почивни дни в Русия, особено събота, бяха доста интересни

...
Изминалите почивни дни в Русия, особено събота, бяха доста интересни
Коментари Харесай

Щетите, които Пригожин нанесе на руската икономика

Изминалите почивни дни в Русия, изключително събота, бяха много забавни от политическа позиция - протестът на ръководителя на частната войска " Вагнер ", Сергей Пригожин, просъществувал на практика 1 ден, " заглъхна ". Но евентуалната военна заплаха се отрази на курса на рублата, и то много.

В събота сутринта (24 юни) - откакто стана известно за " похода " на част от бойците от " Вагнер " към Москва - курсът на рублата по отношение на $ и еврото падна внезапно.

Руските банки в събота сутринта продаваха долари и евро по курс, с към 10% по-висок от този за миналата седмица. В събота сутринта най-големите банки покачиха курсовете си - в доста от тях американската валута можеше да се купи за 90 рубли, а европейската - за 100 рубли.

В късния следобяд на същия ден , когато стана ясна към този момент известната ни " развръзка " на обстановката, настъпи известно утешение и на валутния пазар. Така, в събота следобяд множеството огромни съветски банки предлагаха $ за малко под 90 рубли, а еврото за малко под 100 рубли, написа Прайм, по данни за обменните курсове от банките. Например в една от най-големите банки " Газпромбанк ", в събота по здрач доларът можеше да се купи за 88,25 рубли, а еврото за 94,1 рубли.

Ситуацията на вътрешния валутен пазар в Русия се стабилизира ненапълно малко повече от час след началото на търговията на Московската фондова борса през днешния ден (понеделник) - рублата съумя да си върне повече от половината от утринния спад, само че към момента остава в видим минус по отношение на предходната седмица, написа " Известия ".

Курсът на щатския $ беше 85,83 рубли за $ 1 в 8,20 часа московско време, което е с 1,13 рубли по-високо от петъчното равнище на " затваряне " (в първите минути на търговията на Московската борса доларът се повиши до 87,23 рубли/$1). По това време, еврото струваше 93,62 рубли, като нарастна с 1,28 рубли (в пика на напредък при започване на търговията, курсът му доближи 95,28 рубли за евро). Китайският юан се увеличи с 15,3 копейки до 11,86 рубли (при 12,06 рубли в първите минути на търговията в понеделник).

Според специалистите от " Интерфакс-ЦЕА ", главната причина за отслабването на курса на рублата при започване на търговията на 26 юни е повишаването на политическото напрежение в страната, породено от събитията от петък-събота с присъединяване на частната военна войска " Вагнер ", които бяха квалифицирани от органите на реда като опит за боен протест.

Освен това, спомагателен напън върху курса на съветската валута оказва и като цяло нестабилната обстановка на международните финансови пазари, заради опасенията на интернационалните вложители, че повишението на главните лихви (което се случи през предходната седмица) от най-големите централни банки в света, може да провокира криза в международната стопанска система.

От друга страна, известна поддръжка за съветската рубла оказват покачващите се цени на петрола. По-конкретно, цената на августовските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures към 8,20 московско време беше 74,04 $ за барел, което е с 0,26% по-високо от края на миналата сесия. В петък тези паднаха паднаха с 0,4% до 73,85 $ за барел. Котировките на фючърсите за петрола WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) сутринта се покачиха с 0,17% и доближиха 69,28 $ за барел. Според резултатите от миналата сесия, те поевтиняха с 0,5% до 69,16 $ за барел. Като цяло, през миналата седмица цената на Brent се намали с 3,6%, а на WTI - с 3,9%.
 Какъв ще е курсът на рублата през идващите месеци
Какъв ще е курсът на рублата през идващите месеци

От 50-60 рубли за $ през лятото и есента на предходната година, в този момент към този момент курсът 75 рубли за $

Цените на акциите на съветските компании

През миналия уикенд не се търгуваха акции на Московската фондова борса. При извънборсовата търговия обаче, скъпите бумаги поевтиняха с 5-10% в събота, показва Наталия Малих, началник на отдела за разбор на акциите в крупната финансова група " Финам ".

Според нейните упования, е вероятен спад на цените на акциите при търговията през днешния ден - въпреки и не в такава степен, както през уикенда. " Геополитиката подсети за себе си и има предпоставки за ескалация, тъй че някои вложители ще желаят да понижат рисковете ", прибавя финансовият специалистът.

По думите й, най-вероятно възходите и спадовете от уикенда (в политически и финансов аспект) ще се отразят на фондовия пазар с нараснала волатилност през седмицата. Навярно ще има и такива, които ще решат краткотрайно да понижат позициите си в акции, т.е. да продават. В същото време, удобният излаз от събитията през уикенда дава опция да се разчита на продължение на средносрочна наклонност за известно повишаване, счита анализаторът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР