Изминалите няколко седмици бяха напрегнати в Ловеч в исторически контекст.

...
Изминалите няколко седмици бяха напрегнати в Ловеч в исторически контекст.
Коментари Харесай

Ловеч опитва да изтрие клеймото "предател" от поп Кръстю

Изминалите няколко седмици бяха напрегнати в Ловеч в исторически подтекст. Общинският съвет постави старания до дъно да почисти името на поп Кръстю като изменник на Левски, само че кметът Корнелия Маринова попречи на напъните.

Става дума за кръщаване на площад на името на свещеника - дребното пространство пред постройката на Художествената изложба в квартал „ Вароша ". Съветниците гласоподаваха то да се споделя „ Свещеноиконом Кръстю Никифоров “, само че Маринова изнамери претекстове, с които върна решението. При повторното гласоподаване болшинство не събра нито предлагането за анулация на решението, нито за потвърждаване. Така въпросът ще се реши правосъдно.

Опитът за реабилитация на поп Кръстю тече от много години. Ангажирани са локални общественици, политици, акция води и Църквата. През 2003 година бе поставена паметна плоча пред храма, където е служил свещеникът.  " Светлата му памет бе помрачавана 120 години ", написа на нея.

Тогава, а и през 2013 година, се внасяха неуспешно оферти за кръщаване на площада. Идеята е не просто да бъде изчистено името на поп Кръстю, само че и да се регистрира ролята му в революционните и публични каузи. Сега нещата стигнаха до дъно в общинския съвет, като членовете му записаха, че именуването на площада ще е " знак за ценене на приноса на свещеника в битката за църковна, национална и обществена независимост, в напъните за просветното и духовното израстване на българина ". А и че страната и община Ловеч ще покажат, че не смятат " името на свещеника за синоним на изменничество, употребявано от революционери и управници против Българската православна черква в продължение на 120 години ". 

Кметът Маринова обаче счете, че не са питани заинтригувани организации и публични среди.

Освен това през лятото бе извършена Национална научна конференция в Ловеч, на която са показани нови материали за Левски, чието печатане следва. Кметът уведомила съвета за конференцията, само че при гласуването обстоятелствата от научния конгрес не били взети под внимание.

Немалко авторитетни учени считат, че поп Кръстю е набеден за изменник на Левски. Други се придържат към версията за измяната. За присъдата му в националната памет най-голяма роля изиграва литературата, най-много - Иван Вазов със стихотворението " Левски ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР