Изминалата година се характеризираше с наслагването на ефектите от няколко

...
Изминалата година се характеризираше с наслагването на ефектите от няколко
Коментари Харесай

Новото производство на компоненти за електромобили в Алкомет набира скорост

Изминалата година се характеризираше с наслагването на резултатите от няколко рецесии,  провокирани от пандемията, от възходящите цени на суровините и материалите, на природния газ и електричеството, на транспортните разноски, от усложненията в доставките и увеличаващият се инфлационен напън.
На фона на това положение на международната стопанска система за „ Алкомет “ АД предходната година се оказа динамична и релативно сполучлива в оправянето с спешните провокации. Продажбите на шуменското дружество спрямо 2020 година са се нараснали с 19.23%, като за валцовите артикули то е 25.53%, а  за пресовите - с 8.21 на 100. В основата на това е множеството създаден алуминиев прокат от леярния завод на завода /с към 18.4%/, както и на по-голямото количество на валцовата и пресова продукция /с към 20.9%/, написа в доклада на „ Алкомет “ АД за четвърто тримесечие.

Търсенето на алуминиеви пресови артикули на Европейския пазар през отчетния интервал продължава да е във прогресивен тренд в разнообразни сфери на промишлеността. Засилена е консумацията  им при осъществяването на енергийни планове, автомобилната промишленост, машиностроенето, строителството, вътрешния дизайн. 
Профилите с по-висока принадена стойност заемат над 26% от цялото пресово произвеждане, като за идната година задачата на " Алкомет " е да удвои поръчките за тази група пресови произведения.
Новооткритото  произвеждане за механична обработка на алуминиеви профили, където се

създават съставни елементи главно за електрически автомобили,

както и елементи за други промишлени браншове, също набира скорост. Тестовите поръчки минават сполучливо и се готвим за  серийно произвеждане през 2022 година.

Увеличеният потенциал за валцови артикули през 2021 година е сполучливо осъществен на международните пазари, където търсенето беше  повишено, изключително в някои съществени промишлености като опаковъчната, автомобилостроенето, климатичната и вентилационна техника, строителството, металообработването и други. Инвестициите в тази сфера   са причина за повдигане на индустриалния потенциал, възстановяване на качеството на изделията,  разширение на сферите на тяхното приложение и търсенето на нови пазарни ниши.
Тези фактори са в основата на позитивните резултати в продажбите на  всички валцови произведения. И през 2022-а продължава въвеждането на нови сплави и произведения във валцовото произвеждане, като водещи са напъните за запълване на капацитетните благоприятни условия с поръчки главно от по-високоефективни артикули.
Европейските пазари резервират и през 2021-а относителния си дял при продажбите на " Алкомет ".

Най-бързо растящият пазар беше този в Съединени американски щати,

където валцовите артикули навлизат трайно и към този момент са над 8% от реализацията на компанията. И през предходната година Германия остава главен пазар за  произведения на " Алкомет " с около  18.7% пазарен дял, Полша е с 15.3%, Италия - с  14.9%, следвани от  Испания, Съединени американски щати, България, Нидерландия, Дания, Белгия и Австрия.
Нетните доходи възлизат на 520.03 млн. лв., като в тях продажбата на продукция е за 515.04 млн. лева, като и двете стойности съставляват нараствания с към 49.5% по отношение на 2020-а. Увеличените доходи са резултат, както на нарасналите продажби като размер, по този начин и на увеличените стойности на главната суровина. За 2020 година междинната цена на алуминия на Лондонска железна борса беше 1489 EUR/MT, а за 2021 към този момент е 2097 EUR/МТ или растеж с към 41 на 100. За последното тримесечие на 2021-а алуминият е със междинна стойност от 2416 EUR/MT.
От компанията обаче означават и нарастване на разноските за материали с към 57.5 на 100. Повече пари са изхарчени и за външни услуги - към 32.6%, като има растеж и при разноски за заплати и за лихви /около 59.7%/.

Като краен резултат " Алкомет " регистрира нетна  загуба в размер на 445 хиляди лева, която доста понижава спрямо 2020 година, когато тя беше 3.56 млн. лв..

Перспективи

Задълбочаващата се енергийна рецесия от края на 2021 година слага пред " Алкомет " и неговата Дирекция " Иновации и развойна активност " нуждата от търсене на решения за рационализиране и възстановяване на успеваемостта на процесите по произвеждане.
Успоредно с това, не престават дейностите по асимилиране на изделията за автомобилната индустрия,  и нови валцови артикули.
А в сходство с задачата на световната промишленост - да се понижи въглеродния отпечатък посредством минимизиране потреблението на съществени първични материали за сметка на  рециклируемите материали, от Дирекция  " Иновации и развойна активност " са направени стъпки, към увеличение каузи на потребления от компанията външен алуминиев скрап.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР