Изминаха почти 30 години, откакто хората в Източна Германия, в

...
Изминаха почти 30 години, откакто хората в Източна Германия, в
Коментари Харесай

Защо източногерманците вярват по-малко в демокрацията

Изминаха съвсем 30 години, откогато хората в Източна Германия, в Лайпциг и в доста други градове, излязоха на улицата, с цел да показват. За независимост на пътуванията, за свободни избори и за народна власт. Изглежда обаче, че доста източногерманци не са уверени, че демокрацията е най-хубавата държавна форма. Анкета на социологическия институт Аленсбах демонстрира, че единствено 42 % от източногерманците считат точно демокрацията за най-хубавата държавна форма. В западната част на страната това са 77 на 100 от немските жители.

Как по този начин? Означава ли това, че източногерманските жители, огромна част от които са претърпели и Германска демократична република, се отнасят по принцип по-скептично към демокрацията? Не, споделя Мартина Вайраух от бранденбургската централа за политическо обучение - без значение че този % постоянно е бил невисок. " Не мисля, че източногерманците не са си извлекли поука и към момента са привързани към диктатурата. Трябва да имаме поради по-скоро какъв опит са натрупали жителите в новите немски провинции по време на мирната гражданска война и след нея. Какви промени трябваше да преживеят, без някой да ги е питал. Катаклизмите доведоха до това, че някои пластове от популацията са доста скептични към всякаква власт ", споделя Мартина Вайраух. Опитът в демокрацията се основава на постоянни връзки. А за мнозина в някогашната Германска демократична република такива връзки не съществуват в годините след смяната, добавя тя.

Скептицизъм по отношение на пазарната стопанска система

Германците в западната и в източната част на страната правят оценка друго и икономическата система. 48 % от западногерманските жители считат, че няма по-добра система от пазарната стопанска система. В източните немски провинции това мнение споделят единствено 30 на 100 от интервюираните. " Тези настройки са свързани с обстоятелството, че последните 30 години бяха доста несигурни. В икономическо отношение и във връзка с личния живот. Младите напускаха селата и никой не знаеше какво ще стане с тези села, когато там бъде затворен и последният магазин ", споделя Мартина Вайраух. " 50 % от всички работни места в промишлеността бяха изгубени. След 1990 година съвсем никой не упражняваше същата специалност, която е упражнявал преди смяната ", добавя тя.

Анкетата демонстрира и още нещо забавно. Докато единствено 26 % от западногерманските жители обръщат внимание на това, дали някой произлиза от източна или от западна Германия, то в източните федерални провинции този % доближава до 52 на 100. Изглежда, че източногерманският генезис към момента играе огромна роля в съзнанието на мнозина. Това личи и в почналата изборна битка за идните през есента локални избори в Бранденбург, Саксония и Тюрингия. " Много партии инструментализират източногерманските провинции за своята изборна битка по много примитивен метод ", споделя Мартина Вайраух. Според нея, би било по-добре локалните политици да предизвикват самочувствието на източногерманците.

Неравностойни условия за живот

Директорът на института Аленсбах Ренате Кьохер написа в проучването, че доста източногерманци явно се усещат " непознати в личния си дом ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР