Изминаха 15 години от убийството на Анна Политковская - упорита

...
Изминаха 15 години от убийството на Анна Политковская - упорита
Коментари Харесай

15 г. след убийството на Политковская: защо беше важно руски журналист да спечели Нобела за мир

Изминаха 15 години от убийството на Анна Политковская - упорита проверяваща журналистка, която разкрива бруталността на съветската войска по време на войната в Чечня. Тя е изключително сериозна към властта в Кремъл и в последна сметка заплаща за това с цената на живота си, сходно на доста други публицисти и свободомислещи хора.

15 години по-късно, през 2021 година, Нобеловата премия за мир беше извоювана от съветски публицист. Журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов са двамата носители на Нобеловата премия за мир за тази година. Муратов е основен редактор на съветския вестник „ Новая Газета”, а Мария Реса е основен редактор на филипински уебсайт за проверяваща публицистика.

„ Петнадесет години след гибелта на Анна Политковская, ние изключително оценяваме, че Нобеловият комитет признава смелата битка, която Дмитрий Муратов и неговият вестник „ Новая Газета “ водят до откриване на съществени нарушавания на правата на човека”, съобщи Мария Пейчинович Бурич, общоприет секретар на Съвета на Европа, съобщи SIR (Servizio Informazione Religiosa).

„ Свободата на изложение е една от главните полезности на Европа и право, скъпо за европейците”, уточни още тя. Муратов бе отличен в разгара на репресии в Русия против опозицията, самостоятелните медии и неправителствените организации, критикуващи Кремъл. Те са упреквани в екстремизъм или че са задгранични сътрудници. Режимът на Владимир Путин не търпи свободна воля.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР