Изменението на климата може да доведе до недостиг на бира,

...
Изменението на климата може да доведе до недостиг на бира,
Коментари Харесай

Глобалното затопляне може да доведе до дефицит на бира: Пивовар

Изменението на климата може да докара до дефицит на бира, защото по-високите температури понижават добивите на ечемик и хмел в международен мащаб, предизвести Ацуши Кацуки, основен изпълнителен шеф на японската пивоварна компания Asahi.

В изявление за Financial Times, оповестено в петък, той цитира разбор, осъществен от компанията, който разкрива, че през идващите 30 години по-високите температури ще понижат доста реколтата от ечемик в главните страни производителки и ще влошат качеството на хмела.

Главният изпълнителен шеф на Asahi съобщи, че реколтата от пролетен ечемик във Франция може да намалее с 18 % до 2050 година, а реколтата в Полша може да се свие с 15 %, в случай че светът се затопли с четири градуса съгласно най-лошия сюжет на Организация на обединените нации. Той добави, че Чешката република, един от най-големите производители на хмел в света, ще се сблъска с 25 % спад в качеството на тази основна съставна част за ароматизиране и консервиране на бирата. Това ще докара до недостиг на бира в международен мащаб, твърди той.

При не толкоз рисково развиване на климата, със стопляне под два градуса, реколтата от ечемик се чака да намалее с 10 % във Франция и с 9 % в Полша. В същото време качеството на хмела ще намалее с 13% в Чехия, съгласно Кацуки.

" Макар че с по-топлото време потреблението на бира може да нарасне и да се трансформира във опция за нас, изменението на климата ще има съществено влияние ", споделя той пред FT. " Съществува риск да не можем да произвеждаме задоволително бира. "

Според него световното стопляне се е отразило на цените на ечемика даже повече от спора в Украйна.

Метеорологичните съмнения към този момент са навредили на реколтата от ечемик през последните години, като предходната година изпратиха европейските цени на малца и пивоварния ечемик до рекордни равнища.

" Ето за какво ние освен подхващаме лични дейности, само че и би трябвало да натискаме повече, работейки с другите членове на промишлеността и обществото като цяло... всички би трябвало да работим дружно за понижаване на рисковете от изменението на климата ", прикани той.

Въпреки че цените на ечемика ненапълно се успокоиха, цената на тазгодишната годишна продукция към момента е със 106 $ на звук по-висока от междинната стойност за предходните години. Рязкото повишаване на цените усилва натиска върху пивоварите, което ги кара да влагат в регенеративно земеделие, с цел да създадат културите по-устойчиви на рискови климатични условия.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР