Изменен е Договора за предоставяне на концесия върху "Пристанищен терминал

...
Изменен е Договора за предоставяне на концесия върху "Пристанищен терминал
Коментари Харесай

Удължен е срокът на договора за концесия на Пристанищен терминал Леспорт

Изменен е Договора за даване на концесия върху "Пристанищен терминал Леспорт ", който е част от пристанището за публичен превоз с национално значение Варна, подписан на 8 юни 2005 година. Решението е гласувано от държавното управление.

С измененията се удължава срокът на контракта до законово допустимия, избран в член 34, алинея 1 от Закона за концесиите. Също по този начин се трансформира задължението за вложения и базисен годишен товарооборот за периода на концесията.

"Пристанище Леспорт " АД е учредено на 15 март 2005 година с решение на Варненски областен съд. Основен акционер в сдружението, притежаващ 99% от капитала, е "Химимпорт " АД.

През май 2005 година е извършен едностепенен задочен конкурс за избор на концесионер на Пристанищен терминал Леспорт, част от пристанище за публичен превоз с национално значение - Варна. С решение №448 на Министерски съвет, "Пристанище Леспорт " АД е определено за концесионер на пристанищен терминал "Леспорт ", част от пристанище за публичен превоз с национално значение - Варна.

На 8 юни 2005 година е подписан Договор за концесия на пристанището за интервал от 30 години. Договорът за концесия влезе в действие на 30 май 2006 година.

Пристанищен терминал "Леспорт " е открит за визити на кораби 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Като компания, ръководеща мултифункционални пристанищни уреди, "Пристанище Леспорт " АД реализира целия набор от пристанищни услуги:

приемане, предпазване и експедиция на товари;
претоварване на товари от кораби, вагони и камиони;
подсилване, разкрепване и претегляне на товари;
спомагателни услуги - подбиране на товари, опушване на вагони, контейнеризация и деконтейнеризация и други.

Пристанищният терминал разполага с три кейови места с обща дължина 450 м. и с благоприятни условия да обработва до четири кораба едновремено.

Пристанищен терминал "Леспорт " е ситуиран на северния бряг на Варненското езеро, на 10 км. западно от входния фар на Свети Николай Чудотворец и в непосредствена непосредственост до град Варна. Като част от Пристанище "Варна ", този терминал има стратегическо значение, свързвайки останалите черноморски страни с България и Европейския съюз.

Морският достъп на корабите се реализира през Канал No 1 до Варненското езеро. Корабите всекидневно се нуждаят от един влекач за прекосяването през канала.

Пристанищен терминал "Леспорт " има лесни и комфортни пътни връзки с националната пътна мрежа. Връзката с автомагистрала "Хемус " Варна - София (А2) се реализира посредством в двете посоки шосе. На по-малко от 10 км е интернационалният път Е 87, свързващ град Варна с Констанца на север и Бургас и Турция на юг.

Железопътният достъп до Пристанищен терминал "Леспорт " се реализира посредством гара Езерово, Варна. Собствен промишлен ж.п. клон свързва всички кейове с гарата, а от там и с националната ж.п. мрежа. Движението на вагони на територията на терминала се прави по 6 коловоза, ситуирани съгласно обособените зони за депозиране и експедиция на товарите.

История на пристанищен терминал "Леспорт "
Пристанищен терминал "Леспорт " е издигнат през 1973 година като профилиран терминал за претоварване на дървен материал от някогашната руска република Коми. В следствие терминала се специализира като мултифункционален за генерални и сухи насипни товари. Терминалът действа под държавното управление на Министерство на превоза до 2006 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР