Излязоха от печат 13 книги от поредицата "Колекциите на Националния

...
Излязоха от печат 13 книги от поредицата "Колекциите на Националния
Коментари Харесай

Излязоха от печат 13 книги за колекциите на НИМ

Излязоха от щемпел 13 книги от поредицата "Колекциите на Националния исторически музей ", която стартира да излиза от началото на 2017 година, оповестиха от музея.

С тази поредност Националният исторически музей /НИМ/ за пръв път стартира да обнародва за необятната аудитория своите сбирки в обособени печатни издания.

Сред привличащите интерес е книжката, отдадена на българските шевици - "Знаци от везба - сбирка "Шевици от ръкави " от фонда на Националния исторически музей ". Музеят съхранява в своите фондове над 1000 броя шевици от XIX и началото на XX век, събирани от теренни изследвания, дарения и откупки. В книгата са оповестени към 100 броя шевици от 4 етнографски района на България.

Традиционно ръкавите са една от най-богато извезаните елементи от женската риза и точно по тази причина НИМ посвещава тази брошура на тяхната орнаментика. Те разкриват благосъстоянието на обичайното изкуство на везбата и насочат предизвикателство пред откривателя за разчитането на неговите знаци, на дълбоката му символика.

На огромен читателски интерес в книжарницата на музея се радват още книжките "Съкровището на кан Кубрат " и "Съкровището от Над Сент Миклош " от поредицата на НИМ. Над Сент Миклош е село в Трансилвания, което в този момент е в границата на Румъния, само че когато е открито, е било в рамките на Австро-Унгария. НИМ разполага с музейно копие на съкровището, което значи, че е тъкмо до милиметър с оригинала, харизано от австрийския канцлер Бруно Крайски по време на визитата му в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР