Изложбата Два свята“ на пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав

...
Изложбата Два свята“ на пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав
Коментари Харесай

Откриха Два свята в навечерието на Деня на будителите

Изложбата „ Два свята “ на пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав Трайков се откри в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември. За втора поредна година създателите показват своите произведения в Дома на културата „ Борис Христов “.

„ Първата ни взаимна галерия предходната година мина при извънреден триумф. Това ни предизвика с Анета по същото време да открием и тази. Отзивите бяха чудесни и приятелите ни приканиха да продължим да въодушевяваме феновете на изкуството “, сподели Станислав Трайков.

В изложбата са включени 50 картини на двамата художници. Те са извънредно разнородни и са основани през миналата година. Представят най-вече пейзажи – градски, модернистични, природни… Обединяваща за двамата художници е тематиката за морето. „ То ни въодушевява и ни свързва с приятели-художници, с които участваме в пленери “, разясняват създателите.

Като положително начало за всичко, което ще се случи по време на семейството на Пловдив като Европейска столица на културата дефинира изложбата на Анета Стоянова и Станислав Трайков изкуствоведът Вихра Григорова. Тя посочи, че в нея може да се види „ водопад от цветове “ и жизненост.

За първи път Анета Стоянова рисува изображения на дами в обичайни български носии. „ Идеята се появи в Банско, където участвахме в благотворителен пленер в поддръжка на болно дете “, показа Анета Стоянова и продължи: „ Липсваше ми българското, изключително през 15-те години, когато живях в Англия и по тази причина обичам да обрисувам родното “. Сред картините й се откроява творбата „ Смисълът на живота “. Тя показва жена в два стадия от житейския й път, очакаща обичания и изгубила любовта. В друга творба авторката изобразява в носия Дара Узунова, която е ученичка в езиковата гимназия и въплъщава чертите на българското момиче. Сред обичаните сюжети на художничката са и коне, мечки, тигри и други животни, както и цветя.

Двамата художници показват пред публиката обща творба – „ Два свята “, която подариха на Дома на културата. „ Картината въплъщава чувството за Пловдив на създателите – за времето и отвън него, за пространството и отвън него “, разяснява Вихра Григорова. Според нея творбата отлично се вписва в културния дом – мястото, което сплотява духа на Пловдив. „ Рисувана е от натура от върха на Рахат тепе и обгръща посоката към актуалния център на града, дружно с главните пловдивски тепета “, споделят от своя страна създателите. Тя е сътворена с маслени бои, а техниката е „ импасто “. В едната част е употребен прийом с обикновени едноцветни рисунки и форми, с което се откроява концепцията за „ Двата свята “ – този на предишното, и този на сегашното. „ Зрителят може да направи асоциация и с други „ два свята “ – на положителното и неприятното, на светлото и тъмното... “, разясняват създателите и допълват, че картината е рисувана в няколко сеанса, както общи, по този начин и самостоятелни.

През последната година пловдивските художници вземат участие в благотворителен пленер за подкрепяне лекуването на дете от Балчик, както и в галерия в Банско, която е минала сполучливо и към която е проявен интерес и от чужбина.

„ Надяваме се повече хора да се допрян до нашите картини и да почувстват нашите светове “, разяснява Анета Стоянова. Тя уточни, че имат обичана мисъл на Тодор Колев, която следват в творчеството си: „ Има ли мисъл, има ли възприятие, единствено тогава става изкуство “.

Изложбата „ Два свята “ на Анета Стоянова и Станислав Трайков може да се види във фоайето на Дома на културата „ Борис Христов “ още две седмици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР