Изложба на старинен анадолски текстил пред съпругите на други държавни

...
Изложба на старинен анадолски текстил пред съпругите на други държавни
Коментари Харесай

Изненада от Емине Ердоган. Първата дама представи чудесата на текстила

Изложба на древен анадолски текстил пред съпругите на други държавни глави показа първата дама на Турция Емине Ердоган, съобщи за Българска телеграфна агенция Анадолската организация (АА). Събитието се организира в Дома на Турция в Ню Йорк. 

В речта си Емине Ердоган акцентира, че събитието „ Атлас на турското тъкане “ е метод „ неповторимото културно завещание на Анадола да бъде приобщено към универсалното завещание на човечеството “. Най-старите следи от тъкачество датират отпреди 9 000 години и са открити точно в Анадола, добави турската първа дама. Емине Ердоган съпровожда брачна половинка си Реджеп Тайип Ердоган на годишното съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации. 
-->
„ Изкуство, което в миналото е тъкано на станове в домовете, продължава да вълнува и през днешния ден като част от ренесансовите картини изложени в световноизвестни музеи “, добави Емине Ердоган, като напомни, че най-старите следи от тъкачество са открити в Чаталхьоюк в Югозападна Турция. 

Ердоган показа ръчно направените произведения едно по едно и посочи, че те са измежду „ най-редките “ образци за тъкане на камха (вид копринен плат), които на запад са наричани брокат. Този вид тъкане се е употребявал в района на Бурса и Амасра. 

По време на османската ера търговците търсели качествени платове с устойчиви цветове, като това е довело до съставянето на първите закони за отбрана на потребителите в света, добави Ердоган.

„ Нашите платове, изтъкани от вълна, коприна, лен и памучни конци, са оцветени с натурални съставки. Те са скъпи освен тъй като са устойчиви на времето, само че и тъй като пазят здравето “, акцентира турската първа дама. 

„ Тъй като индустриалните тъкани се харесват на обществото, към този момент не е нужно да се тормозим за устойчивостта на плата “, сподели Ердоган и добави, че в предишното турците са тъкали непромокаеми тенти, „ хиляди години преди да бъдат открити нанотехнологиите “, без да употребяват никакви синтетични материали. 

Турските майстори на текстил са вписани в листата на „ Живите човешки съкровища “ в Конвенцията на ЮНЕСКО за „ Опазване на нематериалното културно завещание “, сподели Ердоган. 

На събитието участваха първите дами на Кения, Сърбия, Албания, Хърватия и Северна Македония. Те бяха впечатлени от изложбата и похвалиха турската текстилна промишленост. Първите дами благодариха на Емине Ердоган за приноса ѝ към „ Атлас на турското тъкане “. 

На събитието участва и министърът на фамилията и обществената политика Махинур Йоздемир Гьокташ, министърът на науката, индустрията и технологиите Мехмет Фатих Каджър и министърът на търговията Йомер Болат, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР