Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз струва на страната

...
Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз струва на страната
Коментари Харесай

Заради Брекзит Великобритания губи 100 млрд. британски лири годишно от износа си

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз коства на страната 100 милиарда английски лири годишно загуби от експорт, оставяйки английската стопанска система в по-лоша позиция, в сравнение с би била, в случай че страната бе останала в Европейски Съюз, написа The Independent и Фокус.

Предприятията, произвеждащи необятна гама от артикули, в това число спортни артикули, детски играчки, бижута и здравно съоръжение, бяха най-силно наранени от разноските, свързани с решението на Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз. Новите търговски правила доведоха до спад на комерсиалния оборот с 30% сред 2020 година и 2023 година спрямо това, което би било, в случай че страната не беше напуснала митническия съюз и единния пазар на Европейски Съюз.

Според изданието, след напускането на единния пазар, растежът на износа на Обединеното кралство е муден спрямо други развити стопански системи, което води до към 23 милиарда лири изгубен растеж на износа на артикули и услуги всяко тримесечие.

Според Джон Спрингфорд, асоцииран теоретичен помощник в Центъра за европейска промяна, напускането на Обединеното кралство " води до продължаващо утежняване на търговията сред Обединеното кралство и Европейски Съюз “. Спрингфорд обаче отхвърля причините, че комерсиалните покупко-продажби със страни отвън Европейския съюз могат да компенсират икономическия недостиг.

Както означават икономистите, напускането на Европейски Съюз като цяло има негативно влияние върху стопанската система на Обединеното кралство. Икономисти от Cambridge Econometrics откриха през януари, че напускането на Европейски Съюз към този момент е коствало на стопанската система на Обединеното кралство 140 милиарда лири изгубен напредък. А съгласно Томас Сампсън, доцент в Лондонското учебно заведение по стопанска система, това коства на страната сред 75 милиарда и 125 милиарда лири годишно, което се равнява на 3-5% от Брутният вътрешен продукт.

Освен това напускането на Европейски Съюз удари работните места и заплатите в страната. Проучване на Cambridge Econometrics откри, че Обединеното кралство ще има 3 милиона по-малко работни места до 2035 година след напускането на Европейски Съюз, в сравнение с в случай че беше останала в Европейски Съюз.

Данните също по този начин демонстрират, че цялата нова бюрократична тежест е довела до по-високи цени на храните. Според изследване на London School of Economics от 2023 година английските семейства са платили съвсем 7 милиарда лири, с цел да покрият разноските за спомагателни бюрократични забавяния.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР