Излишъкът от омега-6 мастни киселини в диетата може да доведе

...
Излишъкът от омега-6 мастни киселини в диетата може да доведе
Коментари Харесай

Кои са най-вредните мазнини за готвене

Излишъкът от омега-6 мастни киселини в диетата може да докара до инфектиране

Готвенето заема такава огромна част от деня и живота ни, че от време на време го вършим изцяло неумишлено. То се е трансформирало в непроменяемо обвързване за съвсем всеки от нас. Надяваме се, че изборите, които вършим в кухнята ще ни оказват помощ да поддържаме здравето и формата си. Но дали това в действителност е по този начин? В идващите редове ще ви споделим кои мазнини да избягвате, когато готвите. Ето ги и тях: 

Палмова мазнина 

Едва ли я употребявате вкъщи, само че имайте поради, че с нея работят и не малко хранителни заведения. Палмовата лой се състои от почти равни елементи наситени и ненаситени мазнини, откриха проучвания. Според Harvard Health Publishing, защото тя е полутвърда при стайна температура, постоянно се употребява в модифицирани храни вместо отчасти хидрогенирани масла – и това не е безусловно неприятно, като се има поради, че съдържа по-малко наситени мазнини от маслото и не съдържа трансмазнини.

И въпреки всичко, палмовото масло не би трябвало да е вашето желание за готвене, изключително когато елементарно можете да изберете да употребявате масла с по-ниски равнища на наситени мазнини. Хората с диабет би трябвало да извърнат огромно внимание на потреблението на наситени мазнини (тъй като са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания) и да заобикалят източници на мазнини като палмово масло, съгласно Американската диабетна асоциация.

Силно рафинирани растителни масла 

Силно рафинираните масла като олиото от канола, минават през развой на пречистване, с цел да се удължи срокът им на валидност и да им се придаде по-неутрален цвят и усет. Този развой, който включва избелване и дезодориране, лишава маслото от потребни съединения като полифенолни антиоксиданти и витамин Е.

Нещо повече, някои растителни масла са с по-високо наличие на полиненаситени мазнини, които са склонни към развой, наименуван окисление, когато са изложени на доста високи температури. Окисляването е реакция, протичаща сред мазнините и кислорода, която основава нездравословни съединения, наречени свободни радикали. Тези масла нормално се употребяват за пържене на храни и постоянно се нагряват неведнъж, което ги прави още по-податливи на окисление.

Съединенията, генерирани по време на окисляването, могат да причинят увреждане на клетките и да навредят на цялостното здраве, заради което се предлага да намалите потреблението на пържени храни. Всъщност проучванията демонстрират, че постоянната консумация на неведнъж загрято растително масло може да усили възпалението и да повреди здравето на сърцето посредством повишение на кръвното налягане, холестерола и възпалението на кръвоносните съдове. За страдание, тези масла съставляват огромна част от диетата на множеството хора, защото нормално се употребяват за пържене на храни и се прибавят към редица артикули, от самун за сандвичи до дресинги за салати. 

Царевично олио 

Царевичното олио, сходно на растителното масло, съдържа високи равнища на омега-6 мастни киселини. Излишъкът от омега-6 мастни киселини в диетата може да докара до инфектиране. За да балансирате приема на омега-6, допълнете диетата си с храни, богати на омега-3 мастни киселини.

Соево олио 

Широко употребявано в модифицираните храни, соевото олио е различен източник на несъразмерни омега-6 мастни киселини. По-добре е да изберете непреработени соеви артикули и да употребявате соево масло в умерени количества, дружно с диета, богата на източници на омега-3 като мазна риба, ленено семе и орехи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР