Изкуството невинаги е просто красива“ картина. Понякога изкуството може да

...
Изкуството невинаги е просто красива“ картина. Понякога изкуството може да
Коментари Харесай

Оптична илюзия в картина на Салвадор Дали показва как работи мозъкът

Изкуството не всеки път е просто „ красива “ картина. Понякога изкуството може да е ужасяващо и да „ приказва “ обвинително. Може да вкара гледащия в страст, която го принуждава да се взира в душата на художника.

Изкуството може доста неща, в това число да основава оптични илюзии тъкмо като работата на Салвадор Дали тук.

Дали е създател, който може да усуква мисълта на публиката, да огъва усещанията и да разхожда мозъка ви напред и обратно. Той е стопанин на илюзиите.

Пример за това е картината „ Пазар на плебеи с изчезващия бюст на Волтер “, която е била подложена на в допълнение изследване в Университета на Глазгоу , с цел да се ревизира по какъв начин мозъкът обработва информация. Проучването може да се види тук .

КАКВО ВИЖДАШ В ТАЗИ КАРТИНА НА ДАЛИ?

Задачата е да погледнете бързо в тази картина от 1940 година и да се доверите на това, което първо ще хване окото ви. Има доста неща в картината, включително голото момиче, което гледа към тълпата от плебеи и други фигури.

Картината включва тълпи от хора, събрани на фона на пейзаж от Каталония. Изглежда просто, само че вижте отново. Загледайте се надълбоко в тълпата в двамата холандски търговци, оцветени в черно и бяло. Видяхте ли го? Това е бюстът на Волтер , а в този момент към този момент виждате и пиедестала му.

Има и друга страна в тази история. Някои, които виждат картината за пръв път, са в положение да видят незабавно бюста на Волтер. Колкото повече гледате обаче, толкоз повече се открояват фигурите в пазара на плебеи. Това е, което Гала, голото момиче, желае да виждате. Тя крие лицето на Волтер от френската философия и скептиците от осемнайсети век.

Е, какво значи всичко това? Без да дълбаем прекомерно надълбоко в обвиняванията от това време, разбираме, че нашите мозъци не обработват информацията по един и същи метод. Как мозъкът обработва изображенията?Както може би знаете, дясната половина на мозъка обработва лявата част на изображението, до момента в който лявата половина обработва първо дясната част. В рамките на секунди, съвсем незабележимо, двете половини сливат и събират изображението. Това може да ви припомня за теорията за лява/дясна принадлежност на мозъка, която разделя артистичния от механически насочения субект.

Професор Филип Шайнс ( Philippe Schyns ) споделя пред BBC:

Открихме, че доста бързо, за към 100 милисекунди, мозъкът обработва характерни характерности – лявото око, дясното око, ъгъла на носа и ъгъла на устата. След към 200 милисекунди мозъкът придвижва информацията към двете полукълба . ”

Да, това не изяснява за какво виждаме едно изображение преди друго, когато сме изправени пред оптична заблуда. Как мозъкът взема решение дали това е Волтер, или са двама търговци?

Учените към момента работят над този въпрос. Но информацията, която имаме, може да бъде значима част от области като роботиката и обработването на образни данни от изкуствен интелект . Което единствено по себе си е огромна крачка напред.

Така че не всеки път става дума просто за „ хубава “ картина. Понякога нещата се свеждат до това, по какъв начин гледате на картината. Особено когато става дума за Дали, може да се изненадате от това, което се вижда при по-внимателно вглеждане.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР