Изкуството е най-универсалният език, който позволява да се разберем с

...
Изкуството е най-универсалният език, който позволява да се разберем с
Коментари Харесай

Как езикът на изкуството сближава Италия и България



Изкуството е най-универсалният език, който разрешава да се разберем с всеки един народ, да се разкрием и припознаем. Чрез този език, към този момент второ десетилетие, актрисата Жана Яковлева сближава България и Италия. Световните оперни достижения на имена като Райна Кабаиванска, Борис Христов и Никола Гюзелев се оказват извънредно добра основа за сходно припознаване. Дори Българският културен институт в Рим се обитава от 2006 година в къщата на огромния оперен бас Борис Христов, която е и дом на учредената от него Българска академия за изкуство и просвета „ Борис Христов “. В нея всяка година отсядат десетки български стипендианти, тръгнали по славния път на оперното изкуство. А Жана Яковлева, като шеф на културния институт и щерка на артиста Юрий Яковлев, продължава от там да намира път да демонстрира цялото многообразие на българската просвета.

 Жана Яковлева

Преди 14 години Жана Яковлева слага началото на Дните на българското кино във Вечния град , които по-късно станаха част от събитията, проведени от Българския културен институт там. Тази година филмовият празник стартира на 9 юли и ще продължи до 11-ти , в едно от най-живописните естествени кътчета в сърцето на Рим – Вила Боргезе.


„ Много се веселя, че ще открием фестивала с филм, който, по зрителски интерес и гледане, е една от най-успешните ни продукции в последните 20 години – „ Голата истина за група Жигули “. Много от актьорите във кино лентата ще бъдат наши посетители – споделя Жана. – Смятам, че точно с комедия би трябвало да се открие събитието, с цел да се посмеем, да се усмихнем, тъкмо когато тук, в Италия, смъкваме маските. След това ще преминем през един дребен шедьовър – анимационния филм на Теодор Ушев и Георги Господинов „ Физика на тъгата “. Ще забележим и невероятния филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „ Баща “, с цел да приключим игралната стратегия с кино лентата на Братя Чучкови „ 18% сиво “. Третия заключителен ден ще посветим на това, на което може би рядко обръщаме внимание – по какъв начин започваш да обичаш. Как започваш да обичаш физиката, математиката. Как се става същински човек. Отговорите ще намерим в документалния филм „ Формулата на Тео “ с основен воин Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на задачата да основава гении в региона на физиката и учениците му са медалисти на всички олимпиади, на които се явят по света. След него ще покажем стихията „ Медея “, (документален филм на Найо Тицин за театралния план „ Медея “), и ще приключим с филм, който има изключително място в живота ни и това е „ Ханът и империята “. Филм, който всеки българин през 80-те години е имал опция да гледа и се е чувствал горделив от историята си. “



Жана има вяра, че е извънредно значимо точно във време като днешното – на ограничавания, боязън и изолираност – да се замислим по какъв начин още веднъж ще успеем да се отворим към света, към другите, към приятелите си, с цел да може да продължим да се опознаваме .

„ И би трябвало да разберем, че всички имаме едно само нещо вътре в нас – души и сърце с които обичаме , с които разчитаме и сътворяваме изкуство, с което може да докоснем другия, даже и той да не приказва нашия език “ – споделя тя.

„ В годините съм предходна през моменти, в които никой или изключително малко хора в Италия познаваха българското изкуство, до моменти, в които може да се гордеем, че наши персони в изобразителното изкуство, в театъра, в киното, да не приказваме за музиката, са разпознаваеми лица по целия свят. Това значи, че може да се гордеем, че вървим по пътя – може да е постепенно, само че го вървим самоуверено напред. “

Поредната стъпка по този път за шефа на БКИ в Рим е Галерия „ България “ в самия туристически център на Вечния град – зад площад „ Навона “, която беше публично открита на 26 май от президента на България Румен Радев. Първата галерия в нея показа творби на български създатели, владеене на частни италиански колекционери и фенове на изобразителното изкуство, които с голямо наслаждение дали картините си.




„ Години наред съм си мечтала по какъв начин българската просвета може да бъде забелязана някъде по централните улици на Рим. Защото къщата на Борис Христов, за жалост се намира на не доста отзивчиво място и това ни лишава от по-широка аудитория и хора, които се интересуват от България във всичките й нюанси. Успяхме да намерим мястото в един трагикомичен миг на пандемия. Това място оттук насетне ще бъде среща за галерия, среща за диалози, среща за показване на книги и най-много – витрина на България. Място, на което всеки може да влезе да ни зададе въпросите си, да поговорим, да открие нещо за България, за историята ни, за културата, за туризма ни. “

В продължение на повече от седем години Жана Яковлева провежда и културния фестивал навън „ София поздравява Рим “ на остров „ Тиберина “, на река Тибър в италианската столица. За страдание, последните години събитието е в пауза, тъй като напъните и на римската администрация били съсредоточени върху провеждането на събития в огромни галерии и затворени пространства.

„ Колко е странна иронията на ориста – в този момент всички се връщаме обратно към тези по-малки форми, по-задушевни прекарвания. Тези пространства по река Тибър ни носеха точно това – наслаждение на изкуството под звездното небе на Рим. “

Жана се надява фестивалът скоро още веднъж да бъде част от културната стратегия на Рим, а до тогава дружно с екипа ѝ са основали една прелестна сцена под звездите, в огромния двор на Българския културен институт, където ще се провеждат оперни и типичен концерти на български артисти.

Снимки: domnakinoto.com, Георги Бангиев, списък, Български Културен Институт в Рим
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР